Akkerbouwer Siebring tevreden over oogstresultaat brouwgerst

Afbouwen graan
“We hebben grond met een hoog gehalte organische stof”, zegt Jurgen over de zand- en dalgrond waar ze op boeren. De Siebrings hebben in het ontginningsgebied een bouwplan met aardappelen (consumptie en zetmeel), suikerbieten, graan, uien, Parijse wortelen en het tweejarige kruidengewas valeriaan. “Graan heeft altijd een groot aandeel gehad in het bouwplan. Omdat het saldo vaak negatief is, telen we steeds minder. Dit jaar hebben we nog 4 hectare brouwgerst, de planning is dat we volgend jaar helemaal geen graan meer telen.”
Brouwgerst
Akkerbouwbedrijf Siebring is een ervaren teler van brouwgerst. “We telen het al jarenlang. Maar nu hebben we nog maar een stukje van 4 bunder”, zegt Jurgen. Hij is best tevreden over de loop van het seizoen 2017. De gerst was deze week oogstrijp. Het oogsten is dit jaar lastiger, door het instabiele zomerweer met de nodige buien. “Het is wisselvallig, er zijn weinig mooie momenten om te oogsten. Vanmorgen hebben we hier ook wat regen gehad.” Toch schat hij dat in de Drentse akkerbouwgebieden zeker de helft van het graan intussen van het land is.
Prima opbrengst
De brouwgerst bij Siebring heeft het goed gedaan. Jurgen is zeker te spreken over de opbrengst, die boven 7.000 kilo per bunder is. Als belangrijke grondstof voor bier (mout), moet brouwgerst van voldoende goede kwaliteit zijn verwerkt te worden in de mouterij en vervolgens in de brouwerij. Jurgen heeft er vertrouwen in dat het product ook als brouwgerst wordt aangenomen door Agrifirm. “Wat ik zie zijn mooie stevige korrels. Mijn inschatting is dat de kwaliteit goed is.” Het gerstestro van de Siebrings wordt in balen geperst en gaat naar een paardenmanege.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Jurgen Siebring