Friesland overweegt hoger beroep in rechtszaak tegen acht PAS-melders

De provincie kreeg in juni 2022 vijftig handhavingsverzoeken binnen van Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek en Vereniging Leefmilieu. Tegen acht van de vijftig is bezwaar aangetekend door de twee milieuorganisaties en daar is in juni 2024 een rechtszaak over geweest. De rechtbank deed afgelopen vrijdag een uitspraak in die zaak en oordeelde dat Friesland beter moet onderbouwen waarom handhaven bij de boeren niet nodig is, in het belang van de beschermde natuur.
Motiveringsgebrek
De PVV was de indiener van de mondelinge vragen en stelt dat de boeren in de knel komen door een motiveringsgebrek van de provincie. „Al met al komt de rechtbank tot de conclusie dat de provincie niet zorgvuldig en onvoldoende heeft bewezen dat ingrijpen bij de boeren onevenredig zou zijn", duidt Statenlid Harrie Graansma.
Gedeputeerde Abel Kooistra (BBB) reageert: „Ik ben het met u eens dat wij verantwoordelijk zijn voor goede vergunningverlening en natuurherstel. Het Rijk is alleen primair verantwoordelijk voor het legaliseren van PAS-melders. U stelt dat er een motiveringsgebrek is bij 8 PAS-melders, maar we hebben 42 van de 50 verzoeken wél afgewezen. Het gaat in deze zaak om 8 PAS-melders. De provincie is zeer gemotiveerd om deze bedrijven te helpen en we doen ons best om de zaken juridisch goed te onderbouwen.'
Het college gaat op dit moment de uitspraak bekijken en de juridische opties in kaart brengen. Kooistra: „De mogelijkheid voor een hoger beroep zullen we dan ook overwegen. We zetten alles op alles als provincie."
Twijfel
Voor Graansma was dat antwoord niet genoeg. „Ik hoor vertwijfeling. Aan de ene kant wil de provincie alles op alles zetten. Aan de andere kant wordt een hoger beroep overwogen. Waarom geef je nu niet al aan dat Friesland in hoger beroep gaat. Natuurlijk snap ik dat je juridisch gaat bekijken hoe het verder moet, maar dat je verdergaat is toch geen vraag meer?"
De gedeputeerde reageert: Het standpunt dat wij PAS-melders willen helpen met legaliseren om zo handhaving te voorkomen, verandert niet. Wij willen wel goede overwegingen maken en dat betekent dat wij nu nog geen besluit nemen. Eerst gaan we de zaak bestuderen en kijken wat juridisch de meest haalbare route is."
Maatregelen voor natuurherstel
Jochem Knol van GrienLinks is van mening dat er sprake is van een 'juridische tunnelvisie bij Gedeputeerde Staten'. „Is het bij u wel opgekomen dat er maatregelen genomen moeten worden om de staat van de natuur structureel te verbeteren? Zo ja welke maatregelen?
Kooistra is het niet helemaal met Knol eens: „Er is wat ons betreft niet sprake van een juridische tunnelvisie. We kijken juist breed naar alle mogelijkheden, zoals de maatregelenpakketten binnen het FPLG en natuurmiddelen. Ook zijn er de landelijke regelingen voor een geborgd natuurherstel. We zijn daar druk mee."
Alles tegen het licht houden
De PvdA overweegt om een speciaal debat aan te vragen voor de PAS-melders en vindt ook dat het provinciebestuur in de volle breedte naar oplossingen moet kijken. „We zitten nu op een doodlopende weg. We moeten daarom alles opnieuw tegen het licht houden, met het oog op de jurisprudentie die er nu ligt", vindt Statenlid Klaas Zwart (PvdA).
Kooistra legt uit dat de ministeriële stikstofcommissie zich ook over dit vraagstuk buigt. „Er lijkt op korte termijn witte rook uit Den Haag te komen. Zelf lopen we juridisch vast in alle mogelijkheden dus het plan van de commissie is van wezenlijk belang van ons. Als er een plan komt, dan zullen we u als Staten informeren en bekijken wat de mogelijkheden voor ons als provincie zijn."