‘Dossier landelijke aardappelnotering kende louter verliezers’
Nederland was als klein land versnipperd in zijn prijsinformatie over aardappelen. ‘Rotterdam was weliswaar landelijk, maar dat is een handelsnotering. De notering van handel en teelt ontbrak.’ LNCN noteerde als noordelijke beurs sinds vorig jaar al wel landelijk. ‘Maar daarmee liepen we Goes voor de voeten.’ En omdat LNCN besefte dat zelf de broek op houden met deze eigen landelijke notering op de langere termijn ook een lastige zaak zou worden, was het tijd voor een volgende stap: ‘Samen bouwen aan één landelijke notering.’
Uniek in de wereld
Nederland heeft al decennialang een toonaangevende positie in de veredeling, teelt, handel en verwerking van aardappelen en daar hoort een eenduidige landelijke aardappelnotering bij, stellen de vier partijen. En de realisering van deze landelijke notering is Nederland uniek in de wereld, aldus Brantjes. Voorzitter Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) geeft aan dat de landelijke notering één van zijn speerpunten was sinds hij ruim een jaar geleden in dienst kwam. ‘Ik ben blij dat het nu voor elkaar is.’
De nieuwe notering PotatoNL komt twee keer in de week uit: op dinsdag vanuit Goes en op donderdag vanuit Emmeloord. Fysiek bij elkaar zitten is geen haalbare kaart, daarom zullen de commissieleden veel telefonisch contact hebben over de noteringen. De gespreksleiders zijn oude bekenden: Maas van den Heuvel voor het noorden en Watze van der Zee voor het zuiden.
Geen 'af land' of 'droog uit de schuur' meer
Het onderscheid tussen ‘af land’ en ‘droog uit de schuur’ komt te vervallen. In plaats daarvan wordt jaarrond genoteerd, vergelijkbaar met Belgapom. Ook komen er meerdere rasgroepen. Allereerst zijn er de al bestaande Categorie 1 (bestemming Nederland, België en Duitsland voor de fritesindustrie) en categorie 2 (gebruikt voor andere doeleinden, zoals ambachtelijke frites, schillerij, chips en export voor de fritesindustrie in andere landen dan categorie 1). Daarnaast komen er drie fritesgeschikte hoofdrasgroepen: Agria (voor verse fritesproductie), Innovator (met lange rassen voor fastfood: Innovator, Zorba, Markies, Lady Anna, Ivory Russet en Russet Burbank) en de Fontane (met meer ronde rassen: Fontane, Royal, Challenger, Bintje, Ramos en Première). Verder komen er noteringen voor exportaardappelen, bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen 40/50 mm, vlokken en voeraardappelen.
PotatoNL zal op dinsdag 14 november voor de eerste keer uitkomen. De huidige noteringen van de regionale beurzen Emmeloord en Goes en de landelijke notering van Rotterdam komen dan te vervallen. Althans, voor de aardappelen. Voor de overige producten blijven de twee regionale beurzen op de oude voet verder gaan.
Lees ook: PotatoNL: één landelijke aardappelnotering 14 november van start