Rooiwerk op velden met druppelirrigatie bij pootaardappelen

Plantversterkers
“Op dit proefveld zijn via de druppelslangen vier plantversterkers en gewasbeschermingsmiddelen toegediend”, vertelt Jacob Dogterom van Delphy. Welke plantversterkers het zijn wil Dogterom niet zeggen, “omdat dit zo is afgesproken met de leveranciers.” De plantversterkers en worden toegediend via een slang bovenop de rug van de aardappelen. Door de middelen heel dicht bij de wortels te brengen verwacht Delphy een grotere efficiëntie en effectiviteit ervan, terwijl de opbrengst en kwaliteit wordt verhoogd. De druppelirrigatieproeven zijn mogelijk gemaakt door steun van de provincie Drenthe, Drenthse waterschappen, toeleveranciers en uitvoerders.
Prima groeiseizoen
De pootaardappelen in de proeven hebben een prima groeiseizoen gehad. “De planten hebben het hele seizoen goed gestaan en voldoende vocht gehad. Voordat de knollen werden gerooid, is het loof doodgespoten en geklapt”, zegt Dogterom. Voor het rooien van de pootaardappelen heeft Delphy een aangepaste rooimachine die eenvoudig op diverse plekken kan rooien en de opbrengst bepalen. Op deze machine wordt de opbrengst direct gewogen.
Van de verschillende partijen pootaardappelen wordt de opbrengst en de kwaliteit bepaald. “Wij hebben de indruk dat er een hogere opbrengst is dan bij de traditioneel geteelde pootaardappelen." De gewasspecialist hoopt voor het einde van het jaar een complete vergelijking gereed te hebben, zodat het kan worden meegenomen voor het nieuwe seizoen.
Kostenverhaal
Door druppelirrigatie wordt volgens Delphy het zoetwaterverbruik beperkt. In de proef wordt ook gekeken naar de waterkwaliteit, zowel van het grond- als het oppervlaktewater. “Het is ons plan om het water dat uit de drains komt te analyseren. Alleen is dat dit jaar niet mogelijk omdat er nog geen druppel uit de drains is gekomen.”
Dogterom is zeer benieuwd naar de uitkomsten van de vergelijkingsproef in pootaardappelen. “Wat de kwaliteit betreft wordt er onder andere gekeken naar de blankheid van de schil. Ook de sortering en de uniformiteit worden vergeleken. “Want het is belangrijk dat de sortering zo uniform mogelijk is.”
Ook het kosten-batenverhaal wordt door Delphy meegenomen. “Van ondernemers krijgen we de vraag of we de resultaten cijfermatig willen onderbouwen. Dat is natuurlijk een niet onbelangrijk onderdeel van deze proef.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Delphy Akkerbouw