‘Peenloof snijden positief voor gewas en opbrengst’
Op een proefveld bij Nagele is in augustus het buitenste loof gesneden met ‘verkeerd’ afgestelde schoffelaanaardgarnituur. Waar normaal het loof wordt weggehouden van de schoffel is de machine nu zodanig afgesteld dat naast het onkruid ook een deel van het peenloof is weggesneden. Doel hiervan is het beperken van ziektes: doordat het loof niet of minder op de grond hangt, krijgen ziektes minder kans om toe te slaan.
Lastig meetbaar
Hoe groot het voordeel concreet is, is echter nog lastig meetbaar, voegt Wander daar aan toe. Pas aan het eind van het bewaarseizoen wordt echt duidelijk of het voor dit seizoen een succes is geweest tegen ziektes. In het veld zijn nu nog geen duidelijke verschillen zichtbaar. Op het gebied van meeldauw zijn momenteel er weinig verschillen te zien in het veld, bladvlekken zijn er wel. ‘Eerlijk gezegd hoop ik dat er zwarte vlekken zichtbaar worden in het proefveld. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg.’
Delphy heeft de loofsnijtechniek opgepikt in Engeland, waar op grote schaal loof wordt gesneden in de peenteelt. Daar waren volgens Wander duidelijke verschillen zichtbaar. In 2014 voerde Delphy voor het eerst een dergelijke proef in Nederland uit, in het jaar daarop werd de proef herhaald. Vorig jaar lukte het niet om deze proef te doen.