Biotechniekdag richt vizier op buitenlandse bioteler
Christoffel den Herder van Delphy is een tevreden organisator. „Ik schat dat we dit jaar op zo’n 600 bezoekers uitkomen. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen hadden we 500 bezoekers. We richten ons naast alle biotelers, ook op de telers uit de gangbare teelten met interesse in bio.” Naast de ervaren biologische akkerbouwers, heeft zeker ook de jongere generatie de weg naar de Biotechniekdag weten te vinden.
Buitenlandse biotelers
Buiten de Nederlandse biologische telersmarkt, heeft de organisatie dit jaar het vizier ook gericht op biologische telers uit de omliggende buurlanden. Den Herder: „We hebben dit jaar een speciaal programma opgezet voor zo’n veertigtal buitenlandse biotelers en vertegenwoordigers uit de handel. Drie dagen zijn we met deze telers, veelal Duitsers maar ook enkele Denen en Zweden, door Nederland op pad.” De buitenlandse gasten zijn volgens Den Herder een bewuste doelgroep om de beurs in de toekomst verder te kunnen laten groeien. Naast het vertrouwde ‘harde ijzer’ voor grondbewerking, inzaai en oogst, de camera- en gps-technieken van diverse merken, is het rijtje noviteiten dit jaar volgens Den Herder best goed vertegenwoordigd. „Zo staat het Franse Carré hier met hun nieuwste schoffelmachine, ENVO-DAN, een nieuw Deens brandermerk, staat hier voor het eerst in Nederland. En Macon is hier met een nieuwe werktuigdrager.”
Bezoekers
Plantenkweker Paul Koenraadt uit Espel is een bezoeker die doelgericht naar de techniekdag is gekomen. „De bioteelt wordt steeds belangrijker. Het spuiten wordt steeds minder. Ik ben nu gericht naar de beurs gekomen om te kijken naar deze speciale eg van Treffler.” De ‘eg met de veren’ is volgens de leverancier een uniek stukje techniek. „Een kwestie van rustig rijden en dan haal je er heel veel onkruid mee weg”, zo licht de leverancier de werking van de machine toe. Maar net als op zoveel andere beurzen, is de Biototechniekdag toch ook weer een event onder het genot van een gesponsord hapje en drankje weer even te netwerken en ervaringen uit te wisselen met telers, afnemers en producenten.