Groot prijsverschil leidt tot lichte groei areaal rode uien
Hazera, De Groot en Slot en Hoza zien een toenemende belangstelling voor rode uien. Het grote prijsverschil tussen rode en gele uien in de afgelopen jaren leidt er toe dat meer telers de overstap naar deze teelt maken, geven de zaadbedrijven aan tijdens de Themadag Uien in Dronten. Het areaal rode uien blijft desondanks beperkt: het besloeg vorig jaar rond 3.000 tot 3.500 hectare, en maakt daarmee nog geen 10 procent uit van het totale areaal uien.
Frank Druyff van Hazera ziet een doorzettende verschuiving naar de rand van het uienaanbod: er is volgens hem een lichte stijging merkbaar in de vraag naar of vroege uien of uien voor de langere bewaring.’ Met dergelijke rassen ben je flexibeler.’ In het afgelopen seizoen hebben de uien die vóór medio augustus werden verkocht ‘een knappe prijs opgebracht’. Jaap Jonker van De Groot en Slot bevestigt dat beeld. ‘De vroege teelt is de laatste jaren altijd rendabel geweest.’ Daarnaast constateert ook hij dat bewaarbaarheid een belangrijke factor blijft bij de rassenkeuze.
‘Hogere prijs in tweede helft bewaarseizoen’
Kees Hoogzand van Hoza verwacht dat de telers met goede uien met een lange bewaarbaarheid dit seizoen beter af zullen zijn. Omdat vorig seizoen als een nachtkaars uitging, zijn veel telers bang om hun uien laat af te zetten. ‘Er is daarom al heel veel weg.’ Daarnaast constateert hij veel problemen met uien in andere landen. ‘Er zou daarom nog wel eens op het eindmeer vraag kunnen komen naar uien.’
Het areaal uien zit al jaren in de lift. In 2016 zat het rond 25.000 hectare, vorig jaar was dat toegenomen naar 26.679 hectare. Het uitblijven van een nieuwe groei is volgens de zaadbedrijven een gevolg van de slechte prijzen in het lopende afzetseizoen. In belangrijke teeltgebieden is weinig ruimte meer voor groei, en nieuwe telers maken een pas op de plaats.