Stormachtige ontwikkeling van precisielandbouw
Opbrengstmeting, bodemscanners, plaatsspecifieke bemesting; iedereen kent wel voorbeelden vanuit de praktijk van precisielandbouw. Maar eigenlijk is precisielandbouw al net zo oud als de landbouw zelf, zei akkerbouwer Jacob van den Borne tijdens de themadag. Ter illustratie liet hij het notitieboekje van zijn grootvader zien, waarin nauwkeurig was bijgehouden wanneer hij bijvoorbeeld een bespuiting had uitgevoerd of wanneer de aardappelen waren gerooid.
Inmiddels heeft de akkerbouwer uit het Brabantse Reusel samen met zijn broer grote stappen voorwaarts gezet op het gebied van precisielandbouw. Aan de hand van een jaarschema nam hij de akkerbouwers in de zaal mee voor een rondje op zijn bedrijf, zoals het invoeren van de exacte locatie van de percelen, bodem scannen, ploegen, variabel poten, gewasbescherming, oogstmetingen, oogst en bewaring.
Platwalsstrategie
Bij het scannen van de bodem was hij er bijvoorbeeld achtergekomen dat er een grote variatie is in die bodem. Hij vergeleek de bodem met een accu ‘die je op de juiste manier moet opladen’. Maar goed bodembeheer betekent bijvoorbeeld ook het aanleggen van vaste rijpaden, omdat de opbrengsten op onbereden grond hoger zijn. Hij sprak over de platwalsstrategie, als tegenhanger van een systeem met vaste rijpaden.
Maar er zijn veel meer manieren om hogere opbrengsten te realiseren. Met variabel poten en een goed beeld van het perceel valt veel winst te behalen, is zijn ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een ruimere plantafstand op een strook die in de schaduw ligt. Of een dubbel tanksysteem op de veldspuit of een camerasysteem op de rooier. ‘Misschien kunnen we zo op termijn knollen op lengte laten groeien voor de fritesindustrie. Zo kunnen we een andere meerwaarde geven aan onze oogst.’
'De basis moet goed zijn'
Ook Aaldrik Venhuizen van Agrifirm ziet grote kansen voor precisielandbouw. ‘Meten is weten is sturen’, zei hij. Als voorbeeld toonde hij een afbeelding van aardappelopbrengsten binnen één perceel. De opbrengstvariatie op dit ene perceel was groot: 44 tot 76 ton. ‘Een factor 2 aan spreiding.’ Investeren in opbrengstmeettechniek kan volgens hem dan ook gauw uit. ‘Je moet eerst weten wat er speelt in je percelen, dan kun je het ook aanpakken.’ Ook bij het meten van de bodem kan precisielandbouw soelaas bieden. ‘Gangbaar is één monster per perceel. Met een bodemscan krijg je een veel nauwkeuriger beeld van je perceel. Daar begint het al mee. De basis moet goed zijn.’
Lees ook: ‘Aardappeltelers te bang om kans op goede prijs te grijpen’