Fotoserie: 'Spaarwater helpt akkerbouwgewassen tijdens droogte'
Met een ondergrondse zoetwateropslag en druppelslangen voor ondergrondse irrigatie op 0,5 hectare kon akkerbouwer Pieter Noordam afgelopen zomerse maanden zijn pootaardappelen van voldoende water voorzien en voorkomen dat verzilting of bruinrot kon toeslaan. „Er is een duidelijk verschil te zien tussen de poters met irrigatie en de gangbare poters”, zegt hij. „De pootaardappelen met irrigatie zien er veel groter en mooier uit. Ik schat dat ik ongeveer 10 ton meer kan oogsten dan met de andere poters.”
Voldoende zoet water
Niet alleen de resultaten bij Borgsweer waren opvallend goed dit jaar. Ook de spaarwaterprojecten bij akkerbouwer Jan Oosterhuis in Hornhuizen met systeemgerichte drainage en bollenteler Peter Teeuwen uit Breezand met ondergrondse wateropslag en druppelbevloeiing bovengronds lieten positieve resultaten zien. Gewassen konden in de hitte blijven groeien omdat er voldoende zoet water aanwezig was.
Volgens Jouke Velstra van Acacia Water en projectleider van het project Spaarwater hebben de experimenten ertoe geleid om toe te werken naar grotere systemen. In samenwerking met akkerbouwer Sigrid Arends in Warfstermolen bij het Lauwersmeergebied wordt gewerkt aan een plan voor ondergrondse zoetwateropslag voor ten minste 80 hectare voor pootaardappelen en spinaziezaad. Op Texel is de ambitie volledig zelfvoorzienend te worden en is het plan te beginnen met systemen van 100+ hectare. „De boerin in Friesland heeft een tekort aan water omdat er onvoldoende aanvoer is”, zegt Velstra. „Ook speelt verzilting een rol. Voor ons een kans om op te schalen. Dat is nodig om het watersysteem te perfectioneren en goedkoper te maken.”
Noodzakelijk
Volgens Velstra is het verheugend dat de resultaten van de projecten hoopgevend zijn. „Deze afgelopen extreem hete zomer laat zien dat de projecten van Spaarwater noodzakelijk zijn om ons voor te bereiden op nog meer van dergelijke droge perioden. De verwachting is dat we om het jaar er rekening mee moeten houden dat we een extreem hete en droge zomer kunnen verwachten.”
De proef van Spaarwater op het land bij Pieter Noordam is na vijf jaar tot zijn einde gekomen. Of hij verder gaat met de ondergrondse wateropvang en ondergrondse irrigatie weet Noordam nog niet. „Er hangt een prijskaartje aan”, zegt hij.
Lees het hele artikel over het project Spaarwater in de Veldpost die vandaag (zaterdag 25 augustus) verschijnt. Klik hier om een gratis proefnummer voor dit agrarische vakblad aan te vragen.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Susan Rexwinkel