Telers vrezen voor rooibeschadiging
In het oosten blijft het te droog
Het stuift in de Veenkoloniën als er wordt gerooid. Her en der draaien nog beregeningshaspels, enerzijds om gewassen aan de groei te houden, anderzijds om problemen tijdens de oogst te voorkomen. Door de droogte blijft er geen grond plakken aan de aardappelen, wat het risico op rooibeschadiging vergroot. Ook zijn er zorgen over de hoge onderwatergewichten in de aardappelen; deze zijn ongunstig voor de bewaarbaarheid.
In de afgelopen week zijn in het oosten wel enkele buitjes gevallen, maar die zijn bij lange na niet voldoende om de problemen op te heffen. De bieten worden dankzij dit water wel wat groener, maar telers vragen zich af of dit zich ook weer vertaalt in groei.
Het is te droog voor optimale groei. Akkerbouwer Dirk Jan Beuling: „Ik heb vorige week nog mijn groenbemester beregend om deze aan de praat te houden.” Veel akkerbouwers hebben overuren gedraaid om de beregeningshaspels in de gewassen te laten draaien. „Ik denk dat ik er maar mee ophoud”, twittert akkerbouwer Berend Jansema. „13 weken gedraaid, kom kort bij de 2.000 uur.” Andere telers zijn huiverig om nu nog te gaan beregenen, uit angst voor zware regenbuien. „Stel dat er volgende week wel een zware bui valt, dan wordt het weer te nat om te rooien”, zegt Beuling.
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt komende week opnieuw naar 300 mm of meer, blijkt uit cijfers van Weeronline. Noemenswaardige neerslag wordt voorlopig niet voorzien. Momenteel bedraagt het landelijke neerslagtekort circa 290 mm, maar de regionale verschillen lopen sterk uiteen. Vooral in het oosten van Zeeuwsch-Vlaanderen, in delen van Brabant, in Limburg, in de Achterhoek en in het zuiden van Twente is het extreem droog met een neerslagtekort van 350 tot lokaal circa 400 mm. Zeker in het oosten en zuiden van het land zijn de grondwaterstanden nog niet of nauwelijks gestegen en is de droogte voor diep wortelende gewassen nog net zo erg als in de zomer, aldus Weeronline.