Column: Column Dijkstra: Bodem knapt enorm op van zo’n jaar

„De aardappeloogst doe ik in etappes. Niet alle rassen zijn al genoeg afgestorven. Ik schat dat er een derde uit is. Graan en uien zijn van het land. Vergeleken met vorig jaar zit ik beter op schema. In 2017 kregen we regen in september.
Bij de poters zijn in dit droge jaar sommige rassen laat aan de maat. Ik zie heel beperkt wat doorwas. De Fontanes waren nog vrij groen toen de regen begon. Alleen op de zware grond vond ik een paar keer hergroei.
Het is een mooi oogstjaar zo. Wat vandaag niet kan doen we morgen, zolang het weer zo goed blijft. De droogte heeft bij de uien en het graan opbrengst gekost. De uien leveren eerder 40 dan 60 ton per hectare, toch een 30 procent minder. Van de uien verkocht ik één deel afland. Een ander perceel is grover gegroeid. De stand was daar dunner en ik heb kunnen beregenen. Die bewaar ik langer, want grof is er gewoon veel minder dit jaar.
Pootgoed opbrengst
Van de aardappels heb ik niet helemaal in beeld wat de opbrengst wordt. Het kan soms wel 15 ton minder zijn en bij andere rassen nagenoeg normaal. Gemiddeld schat ik dat de opbrengst per hectare dit jaar 5 tot 10 ton lager zal zijn. De slechtsten op 25 ton, de besten op 45 ton en gemiddeld daar tussenin. Vroege rassen hebben het opgegeven met de hitte, terwijl late nog ruim aan de maat kwamen. De eerste leveringen volgen in de eerste week van oktober al, de laatsten pas in mei.
Opknappen
De bodem knapt op van dit jaar. Tijdens de oogst rij je nul schade en de groenbemester kreeg na de zaai eind augustus gelijk wat regen. Ik zaaide als experiment een mix van tien soorten en verder gele mosterd en op een ander perceel Italiaans raaigras, zodat ik nog wat wortelonkruid kan bestrijden.
Volgende week gaat de maïs eraf en zaai ik wintergraan. Ik wil nog een perceel draineren en, als ik er tenminste nog aan toe kom, een ander perceel kilveren. Dan zijn we echt klaar voor de winter.”
Tekst: Foppe-Jan Dijkstra
Beeld: Susan Rexwinkel