In de klassen PB en S is 35 procent verlaagd
Verlaging pootgoed in nacontrole loopt op naar 25 procent
En ook deze week springt het noordelijk pootgoedgebied er negatief uit: hier is het verlagingspercentage verder opgelopen naar 28,7 procent (tot ruim een week geleden was dat 26 procent). In het zuiden staat de stand op 24,0 procent en in het midden is dat 22,4 procent. Het gaat met name om hoogwaardig pootgoed: in de klassen PB en S is 35 procent van het areaal in de nacontrole verlaagd.
Wat precies de oorzaak is van de hogere verlagingspercentages in het noorden is niet helemaal duidelijk. De NAK wijt het met name aan zeer vroege luizenvluchten, toen het gewas net doorkwam. De jonge plantjes zijn waarschijnlijk toen al geïnfecteerd en die infectie heeft zich, als gevolg van de langdurige droogte niet (goed) meer laten zien in het veld. Dat beeld wordt bevestigd door de cijfers van de veldkeuring: in die periode is slechts 1 procent van het areaal pootgoed in klasse verlaagd op basis van virusziek.
In de nacontrole is ongeveer 57 procent van de partijen bemonsterd en 40 procent van de partijen heeft een uitslag. Jan Eggo Hommes, procesmanager keuringen bij de NAK, heeft de hoop dat het huidige verlagingsniveau niet veel verder zal oplopen.
Vrijwillig onderzoek
Gezien het grote aantal klasseverlagingen moeten telers overwegen voor het pootgoed voor eigen gebruik een vrijwillig onderzoek laten uitvoeren, klinkt het dringende advies van de NAK aan telers. Hiermee kun je teleurstellingen in de nateelt voorkomen, zegt Hommes. „Wie nu zijn pootgoed voor eigen gebruik laat onderzoeken op virus weet op voorhand wat hij heeft. De teler zou er in het geval van besmet pootgoed nu nog voor kunnen kiezen nieuw uitgangsmateriaal voor volgend jaar aan te schaffen.”
Schoon uitgangsmateriaal is de basis voor een virusvrije teelt. Maar nu er zoveel pootgoed in klasse moet worden verlaagd vanwege virus zijn de zorgen voor teeltseizoen 2019 groot. „Wat als je geen schoon uitgangsmateriaal hebt er is volgend jaar weer een hoge virusdruk, waardoor er veel moet worden geselecteerd. Door nu vrijwillig onderzoek te doen naar je pootgoed, kun je teleurstellingen op grote schaal voorkomen.”