Insecten tellen in Drentse akkerrand voor grotere biodiversiteit
Op het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong ligt een driejarig monitoringsonderzoek naar het aantal bestuivers dat voorkomt in twee verschillende bloemenmengsels: Een standaard mengsel dat vooral bestaat uit eenjarige uitheemse planten en een mengsel dat uitsluitend uit inheemse (Drentse) soorten bestaat. Er ligt ook een strook langs een perceel waar geen bloemrijke akkerrand is aangelegd.
Seizoensgebonden soorten
Door de waarnemingen en tellingen te spreiden door het seizoen worden seizoensgebonden soorten geborgd in het onderzoek. Zo zal er, in de loop van de tijd, een goed beeld ontstaan van de bijdrage van de verschillende bloemenmengsels aan het behoud en bevorderen van bestuivers op het boerenland. Doel van de veldproef is dus simpel gezegd het verkrijgen van cijfers. „Resultaten waarmee we kunnen aantonen dat het in de huidige gangbare landbouw heel goed mogelijk is om de biodiversiteit te vergroten, door het nemen van de juiste maatregelen”, stelt duurzaamheidsmanager Eric Kiers van BASF.
De Jong is blij met het project. „In de eerste telling hebben we enorm veel insecten gezien. Met name in de strook met Drentse kruiden zaten veel insecten, ondanks het feit dat ik in het naast gelegen gewas met insecticiden heb gespoten.”
Lees het volledige achtergrondartikel in de Veldpost en Vee&Gewas van zaterdag 27 oktober