Nog maar weinig pootgoed voor eigen gebruik aangemeld voor vrijwillig onderzoek
Verlaging nacontrole lichtjes verder opgelopen naar 25,3 procent
De bemonstering voor de nacontrole verloopt goed, ondanks dat er op dit moment veel heronderzoeken worden aangevraagd en onderzocht. Ongeveer 78 procent van de partijen is bemonsterd. Daarmee loopt het onderzoek voor de nacontrole in de pas met voorgaande jaren.
Het verlagingspercentage liep al heel vroeg in de nacontrole op. Direct in het begin stond de teller al op 21 procent. In alle regio’s is sprake van veel verlagingen op basis van virusziek, maar de laatste weken springt het noordelijk pootgoedgebied er negatief uit: hier ligt het verlagingspercentage net wat hoger dan in andere gebieden. Aan het snel oplopende verlagingspercentage liggen onder meer de vroege luizenvluchten, (te) late selectie en de langdurige droogte met als gevolg daarvan het slecht zichtbaar zijn van virus ten grondslag.
Vrijwillig onderzoek
Gezien het grote aantal klasseverlagingen roept de NAK telers op om het pootgoed voor eigen gebruik een vrijwillig onderzoek te laten uitvoeren. Het aantal telers dat dit daadwerkelijk doet valt echter tegen: De NAK ziet nog geen toename van vrijwillige onderzoek voor de partijen die hebben afgezien van nacontrole, waarvan het pootgoed bestemd is voor uitplant op het eigen bedrijf in 2019. „Wie nu zijn pootgoed voor eigen gebruik laat onderzoeken op virus weet op voorhand wat hij heeft. De teler zou er in het geval van besmet pootgoed nu nog voor kunnen kiezen nieuw uitgangsmateriaal voor volgend jaar aan te schaffen”, aldus Jan Eggo Hommes, procesmanager keuringen bij de NAK. Schoon uitgangsmateriaal is de basis voor een virusvrije teelt. Maar nu er zoveel pootgoed in klasse moet worden verlaagd vanwege virus zijn de zorgen voor teeltseizoen 2019 groot.
Met een verlagingspercentage van ruim 25 procent steekt dit jaar met kop en schouders boven de afgelopen jaren uit. Vorig jaar werd er in de nacontrole ook veel pootgoed in klasse verlaagd, toen stond de teller op 17,1 procent. Ook 2015 kende met 14,8 procent een redelijk hoog verlagingspercentage in de nacontrole. In de jaren 2014 en 2016 was de situatie in de nacontrole aanzienlijk gunstiger.