Waterschap Vechtstromen trekt onttrekkingsverbod in
„Ondanks de regenval van dit moment is er nog steeds sprake van een extreem neerslagtekort en zeer lage grondwaterstanden”, zegt watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen, gelegen in het oostelijke deel van Drenthe, Overijssel en een klein deel van Gelderland. „We blijven de situatie nauwlettend volgen en hebben hierover contact met onze collega waterschappen en landbouw- en natuurorganisaties. Het einde van het groeiseizoen en de zeer geringe beregeningsbehoefte die er op dit moment is, maken dat de onttrekkingsverboden niet langer bijdragen aan de bescherming van grond- en oppervlaktewater.”
Zorgen
Maar de intrekking van het verbod, betekent niet dat de zorgen voorbij zijn. Het neerslagtekort is nog steeds meer dan 300 mm, in normale jaren zou dat in deze tijd ongeveer 60 mm zijn. Ook loopt er over slechts 35 procent van de stuwen op dit moment water, omdat er nog veel beken en sloten droog staan.
Alleen langdurige en rustige regenval kan het tekort van 300 mm weer aanvullen. Maar een gemiddelde winter, met gemiddelde neerslag, is waarschijnlijk niet voldoende. Dat kan binnen de landbouwsector zorgen voor problemen tijdens het nieuwe groeiseizoen van 2019. De komende tijd zullen LTO, natuurorganisaties, terreinbeheerders en waterschap Vechtstromen hierover in gesprek gaan.
Reguliere beregeningsregeling
Dat het onttrekkingsverbod op oppervlaktewater nu niet meer van kracht is, wil volgens het waterschap nog niet zeggen dat automatisch weer beregend mag worden met oppervlaktewater. Vanaf nu is de standaard beregeningsregeling namelijk weer geldend. Hierin is onder andere bepaald dat alleen water onttrokken mag worden als de eerste benedenstrooms gelegen stuw nog overloopt met water.