Friese boer vrijgesproken van betrokkenheid drugslab
De man had in het najaar van 2017 een loods nabij zijn boerderij verhuurd. Later bleek in dat pand een grootschalig XTC-laboratorium gevestigd te zijn. Volgens de Officier van Justitie ging het om het grootste drugslab van Friesland, met een productie tussen de 1,4 en 2,3 miljoen tabletten.
Geen bewijs
Op 12 december 2017 trof de politie het laboratorium in de loods bij toeval aan. De boer werd aangehouden, maar ontkende direct iedere betrokkenheid bij het drugslab. De advocaat van de man wees de rechtbank er al op dat er geen sporen van de boer zijn aangetroffen in de loods of op de voorwerpen. Op camerabeelden is ook niet te zien dat de man de loods binnenging. Daarnaast bestaat er geen ander bewijs dat betrokkenheid aantoont.
Geen compensatie
De rechtbank legde in haar vonnis wel een gevangenisstraf van dertig dagen op voor het bezit van zeventig hennepplanten. De boer ontkende dit feit niet. Echter heeft de man tussen december 2017 en mei 2018 al een voorarrest uitgezeten en hoeft hij dus niet meer terug naar de gevangenis.
De advocaat geeft op haar website aan tevreden te zijn met vrijspraak. Wel is hij gefrustreerd over de ‘ruimhartig toegepaste vrijheidsbeneming in het vooronderzoek’. Meerdere verzoeken om de voorlopige hechtenis van de Friese boer te schorsen, werden afgewezen door de rechtbank. Daardoor heeft de man vier maanden langer in voorarrest gezeten dan de daadwerkelijk opgelegde gevangenisstraf. De rechtbank keert daarvoor geen compensatie uit aan de boer. ‘Een kritischer en – wellicht – meer inhoudelijke toetsing van de ernstige bezwaren door rechters in het voorbereidende onderzoek had het voorarrest en aldus de schade voor cliënt (verlies baan, inkomen e.d.) kunnen beperken’.
Verdachten
De politie heeft na onderzoek een man uit Roden, een Assenaar en een inwoner uit Groningen aangehouden voor betrokkenheid bij de grootschalige productie van synthetische drugs. De rechtszaak tegen deze drie verdachten volgt waarschijnlijk in het voorjaar van 2019.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Beeld: Ruth van Schriek, Agrio archief
Bron: Anker & Anker Strafrechtadvocaten