Food100: Erkenning voor jonge melkveehouder Welmoed Deinum

De 24-jarige Welmoed Deinum van melkveebedrijf De Graasboerderij uit het Friese Sondel is voor de tweede keer opgenomen in de Food100. Alhoewel ze het een hele eer zegt te vinden, tempert Deinum haar verwachtingen over wat deze opname oplevert. Ze merkt op dat er weinig boeren en weinig Friezen in de lijst staan.
De Graasboerderij is sinds vijf jaar een biologisch-dynamisch bedrijf met tachtig koeien met bijbehorend jongvee. Het bedrijf gebruikt geen kunstmest, antibiotica of bestrijdingsmiddelen en past stripgrazen en maximale weidegang toe.
De koeien van Deinum vreten uitsluitend gras, want in granen en krachtvoer zit een verhoogde hoeveelheid omega 6. En dat stimuleert ontstekingen. Niet goed voor de koe, niet goed voor de melk en dus ook niet goed voor de mens, redeneert Deinum. In de melk van De Graasboerderij, die overigens niet gepasteuriseerd wordt, zit een verhoogde hoeveelheid omega 3: ontstekingsremmers.
De melk van De Graasboerderij gaat via Rouveen kaasspecialiteiten naar New York, waar het verkocht wordt in speciaalzaken. De melk die de grote plas niet oversteekt, verkoopt Deinum in de boerderijwinkel als melk of als volle yoghurt of kefir. Ook worden er graaseieren, van eigen kippen, vlees en biologische producten van lokale ondernemers verkocht, zoals brood, groenten, fruit, chocolade en zaden. Ambitie voor een grotere winkel heeft Deinum niet. „Een groot merk is niet aan mij besteed. Wij willen de klanten kennen. Als ze dan een keer binnenkomen en zeggen: ‘Deze keer was de yoghurt niet lekker’, dan, hup, krijgen ze gratis een nieuwe mee.”
Lees het verhaal van akkerbouwer Iris Bouwers en pluimveehouder Johan Leenders zaterdag in Veldpost. Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan!