EU: 'Import chloorkip onbespreekbaar'
Dat zegt Bart Janssen, vleeskuikenhouder in Zuidvelde en sinds kort voorzitter van de Vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord. Janssen heeft dit gehoord van diverse Europese politici. Eerder zei ook Lilianne Ploumen Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dit al. Ploumen voert voor Nederland de onderhandelingen over TTIP. Ook Hogan gaf in maart al aan dat de EU standaarden gehandhaaft worden in TTIP.
Als de import van Amerikaanse chloorkip wel mogelijk zou worden, zou TTIP voor de pluimveesector desastreus kunnen uitpakken, verwacht Janssen. Hij presenteerde woensdagavond 15 april de mogelijke gevolgen van TTIP voor de Nederlandse pluimveesector tijdens het Boerendebat in Wageningen. Bij dit debat waren diverse vertegenwoordigers van boerenorganisaties aanwezig.
In Europa worden strenge eisen gesteld aan de pluimveesector. In de VS zijn de regels minder streng, zegt Janssen. Door TTIP is het mogelijk dat de VS producten kan exporteren die aan de nationale normen voldoen, maar niet aan Europese normen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Dit zou de ondergang van een groot aantal Nederlandse pluimveebedrijven kunnen betekenen. Dat is desastreus voor de Nederlandse pluimveesector, schetst Janssen een scenario.
Twee kanten verliezer
We zijn dan aan twee kanten verliezer: we krijgen meer concurrentie, terwijl onze kostprijs hoger is. Daarnaast loopt de EU met het zogenaamde ISDS (Investor-State Dispute Settlement) een fors risico, vertelt Janssen.
Bedrijven kunnen met ISDS in de hand een land aanklagen voor misgelopen investeringen als gevolg van beleidswijzigingen, legt de voorzitter uit. Grote multinationals uit de Verenigde Staten kunnen profiteren van ISDS en dat gaat ten koste van Nederlandse gezinsbedrijven.
Achterkamertjes politiek
Bovendien is het onzeker of nationale parlementen daadwerkelijk mogen meebeslissen. De Europese Commissie voert namens de EU-lidstaten de onderhandelingen het heeft die bevoegdheid sinds het Verdrag van Lissabon (2009), zegt Janssen.
Het Europees Parlement moet het verdrag uiteindelijk goed- of afkeuren. Dus is het de vraag hoe groot de invloed van Nederland is en of we niet overgeleverd zijn aan de Europese Unie.
Kritiek op TTIP
Janssen vindt dat de Nederlandse pluimveesector zoveel mogelijk kracht moet uit oefenen op de EU parlementaris om te strijden voor eerlijke concurrentie. Hij roept politici op hun tanden te laten zien en beslissingsbevoegdheid over TTIP af te dwingen. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer politici kritiek hebben op TTIP.
We kunnen niet verwachten dat onze pluimveehouders onder het zwaarste regime moeten produceren terwijl producten die tegen veel lagere standaarden zijn geproduceerd worden toegelaten op de EU markt.
Zoals het er nu uit ziet, lijkt de pluimveesector gehoord te worden omdat politici zeggen dat de import van chloorkip uit de Verenigde Staten onbespreekbaar is.