‘Voetzoolscore van 90 naar 25 dankzij ander voer’
Janssen voerde voorheen van diverse voerfabrikanten. We hadden problemen met darmstoornissen en voetzoolleasies. Dan ga je zoeken naar oplossingen, want de resultaten moesten beter kunnen.
De pluimveehouder ging in september 2013 samen met twee andere vleeskuikenhouders op studiereis naar Finland en daar hadden ze in 2007 uit onvrede de voerproductie zelf in handen genomen. Ze werken daar heel transparant, zegt Janssen.
De resultaten van de Finse vleeskuikenhouders zijn heel goed; een gemiddelde daggroei van 65 gram halen ze moeiteloos. De infectiedruk is in Finland natuurlijk lager evenals de bezetting. Janssen: We kregen wel de indruk dat het gevoerde rantsoen ook een aandeel heeft in de goede Finse resultaten.
Inzicht in voerreceptuur
De vleeskuikenhouders kregen in de Finse voerfabriek volledig inzicht en kregen de voerreceptuur mee naar huis. Bart:Daar waren we heel verbaasd over. In Nederland krijg je geen inzicht in voer- en grondstofsamenstelling. Bij problemen ligt het volgens de voerfabrikant niet aan het voer en geven ze je de indruk dat het aan jezelf ligt. Wij wisselden dan ook vaak van voerfabrikant, maar we waren niet tevreden over de resultaten.
Terug in Nederland besluiten de drie vleeskuikenhouders dat ze iets met de Finse receptuur willen gaan doen. Ze willen niet langer willekeurig voer inkopen, maar streven naar een open en transparante relatie met een mengvoerleverancier om zo structureel tot betere resultaten te komen.
In 2013 startten KuijpersKip, Janssen en Schotman een unieke samenwerking op met Vitelia Voeders en een premixfabrikant. Bart: We noemen het de Finse driehoek omdat we daar de idee hebben opgedaan. Eind 2014 had de Finse driehoek 1 miljoen kuikens aan het voer.
Prima resultaten
De resultaten zijn prima: Janssen scoorde in 2013 een gemiddelde voetzoolscore van 90. Nu is die gedaald naar 25. De daggroei en voerconversie zijn constant goed. Eind maart zijn kuikens uitgeladen: die wogen 1.860 gram op 31 dagen. Hartstikke goede resultaten.
We waren benieuwd of de resultaten ook in de winterperiode goed bleven na de grondstofwisselingen, maar de resultaten blijven prima: een constante lijn. Jansen gebruikt nauwelijks antibiotica en zijn dierenarts is heel tevreden. De darmen zijn net zo sterk als van een legkip is de reactie van mijn dierenarts. Hij is heel tevreden en wij ook, vertelt Bart enthousiast.
Marge voerfabriek bekend
De Finse driehoek werkt met een open kostenstructuur. Ook de marge voor de voerfabriek is bekend. Iedereen heeft dezelfde intentie; goede, gezonde kippen maken, zodat de slachterij een gezond, uniform en veilig vleeskuiken aangeleverd krijgt met voorspelbare gewichten. Goede rendementen en dierenwelzijn gaan hand in hand. De groep heeft ook regelmatig overleg met de Finse collegas.
Onze intentie is om betere kuikens af te leveren en dat lukt. Janssen gelooft in de reguliere kip die hij produceert. De traditionele kuikens verdienen een eerlijke kans: een duurzaam gezond kuiken. De hele wereld kijkt naar Nederland; het lage antibioticagebruik en de geweldige periferie die de pluimveehouderij in Nederland heeft opgebouwd.
Welzijn is in veel landen buiten Nederland geen issue. De Nederlandse vleeskuikenhouders zijn prima in staat om duurzame gezonde kuikens te produceren met optimale technische resultaten.
Kennis delen
We willen geen voerfabrikanten aan de kant schuiven, maar winstdoelstellingen gaan ten koste van de voerkwaliteit. De vleeskuikenhouder ziet de resultaten in de stal en die moet de regie in handen hebben. Wij zijn geen nutritionisten, maar door kennis te delen, wordt 1 + 1, 3.
Ik was het zat om zo vaak van voerfabrikant te wisselen en die eeuwige discussies. Nu heb ik weer tijd over om kuikens te houden en te genieten van de dieren, vertelt Bart enthousiast. Hij roept dan ook andere vleeskuikenhouders op om op deze manier te werken.
Weet wat je kip eet
Aantallen kuikens zijn niet belangrijk, regulier of Kip van Morgen maakt niet uit; je moet geloven in het concept en eerlijk en transparant kunnen werken. Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op. Door open en eerlijk te zijn, voorkom je problemen. Weet wat je kip eet, daar geloof ik echt in, vertelt Janssen.
Vleeskuikenhouders die meer willen weten, kunnen altijd contact met mij opnemen (06 21 24 13 88). Wij staan open voor meer deelnemers binnen dit project.
Bedrijfsgegevens
Bart Janssen (37) heeft een maatschap met zijn vrouw Corina en zijn ouders. Ze houden 360.000 vleeskuikens op twee locaties in Zuidvelde en 80 hectare akkerbouw. Bart is sinds voorjaar 2014 bestuurlijk actief in de landelijke NOP-kring / LTO-vakgroep Vleeskuikenhouders en sinds januari is hij voorzitter LTO Noord Pluimveehouderij.
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Hanna Hamina