'Wetgeving belemmert gebruik insecten in pluimveesector'
Dat zei Janmar Katoele, eigenaar van een insectenkwekerij in het noorden van het land, in februari tijdens de studieavonden van het Gezondheidscentrum van Pluimvee (GvP) in Leeuwarden en Emmen, meldt het GvP in een persbericht.
De huidige wetgeving laat het voeren van insecten aan pluimvee beperkt toe: alleen levende insecten en vet- of eiwitextracten zijn toegestaan. In Brussel werken diverse landen aan verruiming van de wetgeving om het breder inzetten van insecten in bijvoorbeeld de pluimveesector mogelijk te maken, vertelt Katoele.
Insecten kunnen volgens Katoele voor meerdere doeleinden worden gebruikt binnen de pluimveesector. Naast bestanddeel in pluimveevoer, kunnen insecten worden ingezet in de verwerking van mest.
Eiwitbron in pluimveevoer
Met meer dan een miljoen dieren is Janmar Katoele waarschijnlijk een van de grootste veehouders in het noorden van het land. Al deze insecten worden in een ruimte niet groter dan 20 vierkante meter te midden van het Drentse Beilen gehuisvest.
Insecten kunnen breed en efficit ingezet worden in de pluimveesector, volgens Katoele. Behalve een gunstige voerconversie uit reststromen en een indrukwekkende daggroei, kunnen insecten bijdragen aan het verduurzamen van de sector.
Zo kan eiwitbron soja in het voer deels worden vervangen door eiwit uit insecten. Ook lijkt pluimveemest geschikt als voeding voor bepaalde insecten, waarmee een deel van de fosfor uit de mest kan worden onttrokken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidscentrum voor Pluimvee
Beeld: Gezondheidscentrum voor Pluimvee