'Continue goede waterkwaliteit door biofilmsensor'
Dat zegt vleeskuikenhouder Frank Akkerman uit het Friese Oudehorne. Hij werkt sinds 2012 met zijn zelfontwikkelde watervervuilingssensor. Deze sensor registreert zwevende deeltjes in het water en detecteert in een zeer vroeg stadium een biofilm en geeft met behulp van ledlampjes een indicatie van de kwaliteit van het water in de stal. Groen is goed, rood is slecht en rood knipperend is matig.
Ik heb in al mijn drie vleeskuikenstallen op driekwart van n drinknippellijn van de vleeskuikens n sensor gestalleerd, legt Akkerman uit. Dankzij de sensor heb ik continue inzicht in de waterkwaliteit, want meten is weten.
Iedere drie dagen spoelen
Hij spoelt de eerste twee weken iedere drie ier dagen al zijn drinknippellijnen omdat de lamp in het voerlokaal dan rood begint te knipperen. Door de hoge temperatuur en lage doorstroming, zijn de drinknippellijnen sneller vervuild, legt hij uit. Later in de ronde hoeft hij de drinknippellijnen minder frequent te spoelen.
De sensor die zijn bedrijf Aquacolor sensors nu op de markt brengt kost 285 euro exclusief BTW. Momenteel is de sensor ook verkrijgbaar met een spoelcomputer, die ervoor zorgt dat de drinknippellijnen automatisch gespoeld worden. Ik overweeg nog wel een spoelcomputer aan te schaffen. Dat zou mij veel tijd schelen. Gemiddeld 5 uur per ronde, schat ik.
De vleeskuikenhouder spoelt de drinknippellijnen tijdens de ronde door met water. Na iedere ronde van zes weken doet hij een nacht een middel op basis van waterstofperoxide azijnzuur in de leidingen om deze te reinigen. Daarna spoelt hij deze door met water. Dat werkt goed, blijkt uit de uitslagen van de watermonsters.
Continue inzicht
Akkerman is overtuigd van zijn systeem omdat hij nu continue inzicht heeft in de waterkwaliteit. Hij durft alleen niet te zeggen hoeveel hij nu technisch beter is gaan draaien en hoeveel antibiotica hij nu minder gebruikt. We gebruiken al jarenlang nauwelijks antibiotica. Maar als de kuikenkwaliteit een ronde tegenvalt, moet ik het wel inzetten.
Lees aanstaande zaterdag 15 april het uitgebreide achtergrondverhaal over waterkwaliteit bij pluimvee, varkens en melkvee in de regionale vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker en Veldpost. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.
Meer informatie over debiofilmsensorvan Akkerman is te vinden op www.aquacolorsensors.nl. Bij Impex uit Barneveld is de biofilmsensor verkrijgbaar met een spoelcomputer, die ervoor zorgt dat de drinknippellijnen automatisch gespoeld worden wanneer de vervuiling toeneemt.