Familie Zuidema raapt ruim 500 eieren
Eerder hield Erik, naast een baan, 80.000 vleeskuikens op een andere locatie. Dat ging goed maar we zagen meer uitdaging in het houden van leghennen, vertelt Erik. In 2013 bouwde familie Zuidema de tweede stal voor 59.000 leghennen.
Fokdoel 500 eieren in de praktijk
Het legpluimveebedrijf van familie Zuidema uit het Groningse Onstwedde ligt in een akkerbouwgebied met nauwelijks pluimvee. Sinds de start doet de familie zaken met Broederij Het Anker. Een goed familiebedrijf; echte kippenmensen met veel kennis. Prima koppels, opgefokt door Het Anker, zegt Erik.
Hij zegt zelf dat dat hij weinig moeite hoeft te doen voor deze uitmuntende resultaten. De Dekalb wit is een fijne hen met mooie goede eieren. Ik doe wat er moet gebeuren, aldus Zuidema. Eddy Vroegindeweij van Het Anker: Erik is een toppluimveehouder en hij haalt uit de Dekalb wit wat erin zit. Zijn inzet is 110% en hij is heel nauwkeurig; rust, reinheid en regelmaat, 7 dagen per week. Dat is de sleutel tot succes.
Het koppel Dekalb wit produceerde in 30,6 kilogram ei per opgezette hen met een gemiddeld eigewicht van 60,9 gram en een leefbaarheid van 90,9%.
Praktijk en wetenschap
Jeroen Visscher, geneticus bij Hendrix Genetics, licht het legpluimveefokprogramma toe. Wij houden sinds 2008 de zuivere lijnen aan tot 100 weken in plaats van 75 weken leeftijd. Met 25 extra weken om de schaalkwaliteit, lichaamsgewicht en alle kenmerken te registeren komen variaties tussen families beter in beeld en kunnen we flinke vooruitgang maken op het gebied van legpersistentie en eikwaliteit, zegt Jeroen. Praktijk en wetenschap ontmoeten elkaar aan de Groningse keukentafel. Erik is heel tevreden over de schaalkwaliteit en het eigewicht van de Dekalb. De schaalsterkte van de Dekalb eieren blijft goed, ook bij het stijgen van de leeftijd. Dit is er genetisch ingefokt en het eigewicht neemt nauwelijks toe met het stijgen van de leeftijd.
Erik volgt dagelijks de eimassa. Hij voert in vijf voerbeurten en zorgt dat 's ochtends de voerbak leeg is zodat de hennen eerst de rust hebben om een ei te leggen. In overleg met de bedrijfsadviseur van ForFarmers voert hij de Maxima voor een scherpe voerconversie en eigewichtstimulans.
Sociale leefbaarbeid belangrijk fokdoel
Een eindgewicht van 1620 gram en kippen die mooi in de veren zaten. Een fijne kip om mee te werken, zegt de Groningse pluimveehouder. De eerste kleine effecten van selectie, zoals bijvoorbeeld snavellengte, zijn op zijn vroegst in 2021 zichtbaar bij pluimveehouders. Naast al jaren bestaande fokdoelen zoals gunstigere voerconversie, eikwaliteit en schaalsterkte zijn kwaliteit van het verenkleed, sociaal gedrag en leefbaarheid belangrijke fokdoelen.
Zowel de pluimveehouder, geneticus en opfokorganisatie zijn het unaniem eens dat het vakmanschap van de pluimveehouder steeds belangrijker wordt. Eddy Vroegindeweij: Met het oog van de meester, goede samenwerking tussen pluimveehouder, opfokorganisatie en voerfabrikant, snelle reacties en goed genetisch uitgangsmateriaal kun je zeker 500 eieren rapen. Nu en in de toekomst ook met onbehandelde hennen.
Erik en Agnes Zuidema ontvingen een award voor het bereiken van deze topresultaten.