Boeren starten eerste zonneakker-poule in Borger-Odoorn
Door dit zonne-energieproject in pouleverband te doen, is volgens de initiatiefnemers de kans groter dat er daadwerkelijk een zonnepark gerealiseerd wordt. Door gezamenlijk op te trekken kan deze groep ondernemers makkelijker inspelen op de wens van de gemeente, omdat ze door het hele gebied percelen hebben liggen. Mede-initiatiefnemer en akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn: Met meer boeren kun je makkelijker percelen clusteren. Op individuele basis is dat niet realiseerbaar. Hier in de regio zijn plannen voor windmolens. Daar is niet al te positief op gereageerd. Er zijn een viertal sessies geweest waar de bevolking haar wensen kenbaar kon maken. De gemeente heeft daar vervolgens beleid voor de komende drie jaar op gemaakt. De ruimte die binnen de gemeente Borger-Odoorn beschikbaar is, ligt nu vast op maximaal 150 hectare.
Uitbreiding van de poule
De komende tijd wordt geprobeerd de poule, door middel van extra voorlichting te gaan geven, verder uit te breiden. De Jong voorziet dat de poule zeker nog verder groeit. De werking van de zonnepark-poule is afgelopen periode bij de deelnemers toegelicht en positief ontvangen. Naast de poule in de gemeente Borger-Odoorn, komt er ook een vergelijkbare poule in de gemeente Aa en Hunze. En ook in Stadskanaal wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de aanleg van zonneparken. We zijn nu 1 jaar bezig. Het grote voordeel van deze poule is dat boeren makkelijker in en ook weer uit kunnen stappen.
Vergoeding grondeigenaren
De grondeigenaar waar daadwerkelijk een zonnepark wordt gebouwd, krijgt een marktconforme vergoeding. De overige gronden binnen de poule, waar niks gebouwd wordt, zijn altijd verzekerd van een bijdrage voor hun deelname in de poule. Volgens de initiatiefnemers is hierbij sprake van een unieke optievergoeding. Om hoeveel geld het precies gaat, wil De Jong niet kwijt. Wij hebben gewoon een duidelijk verhaal. We betalen niet de hoofdprijs, maar het is wel een gegarandeerde prijs die zeker in de buurt van de concurrentie ligt. Volgens De Jong is dit mogelijk omdat partner GroenLeven de totale keten zelf in handen heeft. Van de bouw en financiering tot de exploitatie.
Agrarische markt
GroenLeven, de organisatie waar de boeren in Borger-Odoorn nu mee samenwerken, is opgericht in 2011. Volgens GroenLeven is er bewust gekozen voor een focus op de agrarische markt. 'Boeren hebben vaak grote daken, verbruiken veel energie, hebben oog voor de natuur en hadden de financie ruimte om te investeren', zo staat vermeld op hun website. GroenLeven exploiteert momenteel zeven andere zonneparken in Nederland.