Biodiversiteitsmonitor maakt prestaties boeren meetbaar
Volgens de initiatiefnemers staat de landbouw in Nederland met andere terreinbeheerders ‘voor een grote opgave op het gebied van natuur, milieu, klimaat en de kwaliteit van onze leefomgeving’. Zij benoemen dat de populatie weidevogels is afgenomen. Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, mechanisering, keuze van gewassen en schaalvergroting heeft er volgens hen deels aan bijgedragen dat er minder voedsel en leef- en nestgebied voor de weidevogels is. De initiatiefnemers stellen dat het voor boeren aantrekkelijker moet worden om over te stappen naar een natuurvriendelijke bedrijfsvoering.
Meetindicatoren
In de biodiversiteitsmonitor worden concrete meetindicatoren opgenomen. De inzet van gewasbescherming en het percentage bodembedekking zijn hier voorbeelden van. De indicatoren geven inzicht in de biodiversiteit van een bedrijf. Met behulp van onderzoeken en praktijkproeven worden de indicatoren voor de monitor ontwikkeld. De monitor is een vervolg op de ontwikkeling van een soortgelijke monitor voor de melkveehouderij.
Gezond toekomstperspectief
De biodiversiteitsmonitor maakt de prestaties van boeren omtrent biodiversiteit meetbaar. Zo kunnen boeren beloond worden voor hun bijdrage aan de natuur. Daarnaast biedt de monitor boeren de mogelijk de biodiversiteit op en rondom hun bedrijf sterker maken. De initiatiefnemers stellen dat er zo voor zowel de boer als de natuur een gezond toekomstperspectief wordt gecreëerd.
Verder kunnen alle partijen rondom de boer door het ontwikkelen van de biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw ‘samen een positieve impuls geven aan herstel van natuur op het boerenland’. Naast het ontwikkelen van de monitor is het leveren van een bijdrage aan ‘nieuwe verdienmodellen voor ‘boeren met natuur’’ ook van belang volgens de initiatiefnemers. Voorbeelden van betrokken partijen zijn banken, agrifoodbedrijven, verpachters en de overheid.
Visie
De visie om zowel voor de boer als de natuur een gezond toekomstperspectief te creëren past volgens de provincie Groningen goed bij haar programma voor natuurinclusieve landbouw. Het ontwikkelen van de biodiversiteitsmonitor sluit volgens de initiatiefnemers ook aan bij het Deltaplan Biodiversiteit.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel