PVV Flevoland: ‘Motie geitenstop Flevoland is voorbarig’
D66, de PvdA en de PvdD dienden de motie onder andere in omdat volgens de partijen omwonenden van geitenhouderijen in een straal van 2 kilometer een verhoogde kans hebben op longontsteking. Zij halen hierbij onderzoeken van het RIVM aan. Het vervolgonderzoek van het RIVM loopt momenteel nog. De partijen benoemen dat er ‘nog onzekerheid is over de volksgezondheidsrisico’s’.
Boutkan stelt dat de partijen door het indienen van de motie ‘ver voor de muziek uitlopen’. Hij benoemt dat het niet duidelijk is wat de risico’s zijn voor Flevoland. „Er wordt nu vervolgonderzoek gedaan”, aldus Boutkan. Volgens hem moet er eerst duidelijkheid komen voordat er verdere acties genomen worden. „We zetten anders de boel nog meer op slot terwijl de voedselvraag groeit.”
Risico
D66, de PvdA en de PvdD stelden ook dat er ‘een gevaar bestaat dat geitenhouderijen uit provincies waar al een stop op geitenhouderijen geldt, zich nu in Flevoland gaan vestigen’. Boutkan vraagt zich af of er daadwerkelijk zoveel aanvragen liggen. „Wat ligt er nu echt aan aanvragen van geitenhouderijen uit andere provincies die zich in Flevoland willen vestigen?”
Verder noemen de partijen die de motie in hebben gediend dat het aantal geiten in Flevoland sinds 2010 is toegenomen. In 2010 bedroeg het aantal melkgeiten in de provincie 2582. In 2017 is dit aantal gestegen naar 5776 melkgeiten. In 2017 waren er in totaal 6 geitenhouderijen met melkgeiten in Flevoland.
Ter vergelijking: volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek telde in 2017 de provincie Gelderland 89.096 melkgeiten en de provincie Noord-Brabant 117.360. In 2017 had Gelderland 110 melkgeitenbedrijven en Noord-Brabant telde er 103.
‘Boer te bescheiden’
Boutkan hoopt dat boeren hun stem laten horen en hun verhaal doen. „Vertel wat een geitenstop voor je betekent”, aldus Boutkan. „De boer is vaak te bescheiden.” Woensdag 9 januari 2019 wordt de motie besproken tijdens de provinciale Statenvergadering van de provincie Flevoland.