Gedeputeerde Staten Friesland willen verlenging Friese Ganzenaanpak
Welke factoren de schadedaling hebben veroorzaakt, is volgens een woordvoerder van de provincie Friesland (nog) niet duidelijk. ‘Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld: latere aankomst van winterganzen in het najaar, een lager aantal overwinterde ganzen, een sterke toename van het aantal verjaagacties, een verkleining van het foerageergebied met 10 procent waardoor het oppervlak waarop wel verjaagd mag worden is vergroot’.
Friese Ganzenaanpak
De jaarlijkse schade aan landbouwgewassen in Friesland door winterganzen stijgt al jaren, aldus de woordvoerder. In het kader van het tegengaan van die schade, is in 2014 gestart met de ganzenaanpak. De doelstelling van de Friese Ganzenaanpak is dat de vraatschade aan landbouwgewassen door met name overwinterende ganzen jaarlijks met 5 tot 10 procent verlaagt. De schade wordt gemeten in kilogram droge stof. Uit het rapport ‘De Fryske Guozze-oanpak 2017-2020’ komt naar voren dat de schade met name wordt veroorzaakt door de brand- en blauwgans.
Foerageergebieden
Bij de aanpak worden er foerageergebieden ingesteld in de periode van 1 november tot 1 april. Dit zijn gebieden waarin de ganzen kunnen eten en rusten. Door het instellen van foerageergebieden worden de ganzen beschermd. Deelname van boeren aan foerageergebieden is op vrijwillige basis. Daarnaast wordt er bij de Friese Ganzenaanpak gebruik gemaakt van intensieve verjaging (met ondersteunend afschot) waarbij ganzen van schadepercelen naar foerageergebieden verjaagd worden. De door de Gedeputeerde Staten begrensde foerageergebieden in Friesland bestaan uitsluitend uit landbouwgrond. Het totale oppervlak bedraagt ongeveer 21.000 hectare.
Boeren binnen foerageergebieden krijgen ganzenschade 100 procent vergoed. Voor boeren buiten de foerageergebieden geldt een schadevergoeding van 80 procent. ‘Boeren die zich binnen de foerageergebieden bevinden moeten de ganzen met rust laten’, aldus de woordvoerder van de provincie Friesland. ‘Van boeren buiten de foerageergebieden wordt verwacht dat zij, in samenwerking met de jagers, ganzen intensief verjagen naar de foerageergebieden. Dit verjagen is noodzakelijk om voor schadevergoeding in aanmerking te komen’.
Bonus-malusregeling
Volgens de woordvoerder van de provincie Friesland hebben boeren meegedacht bij het opstellen van de aanpak en konden zij zich in grote lijnen vinden in de aanpak. Wel zijn boeren het niet eens met de bonus-malusregeling die in de aanpak is opgenomen, stelt de woordvoerder. ‘De regeling houdt in dat wanneer de ganzenschade niet met 5 tot 10 procent per jaar daalt, de Gedeputeerde Staten kunnen besluiten om het eigen risico buiten foerageergebieden te verhogen naar 50 procent. Dit is nu 20 procent’.