Mobiel Slachthuis verlengstuk runderslachterij
Slachthuis Dokkum introduceert mobiel slachthuis voor 'immobiel' rundvee
Koeien moeten voor transport naar het slachthuis alle vier hun poten normaal kunnen belasten. Een dier dat een poot opgetild houdt omdat het kreupel is, of niet goed kan lopen omdat het last heeft van de heup, mag niet worden vervoerd. Volgens de Dokkumer runderslachterij biedt het mobiele slachthuis een innovatief antwoord op de lang onbeantwoorde vraag op hoe te handelen met dergelijke 'immobiele' dieren, die verder wel gezond zijn.
„We worden dagelijks geconfronteerd met deze vraag”, zegt eigenaar Henk Visser van Slachthuis Dokkum. „De koe is slachtwaardig maar mag niet vervoerd worden vanwege immobiliteit. In veel voorkomende gevallen zal het dier worden afgevoerd en vernietigd.”
Maar waar de koe niet naar de slachterij kan, komt de slachterij nu naar de koe. Koeien worden op het erf levend gekeurd door de NVWA-dierenarts en ter plekke verdoofd/geschoten. Ook het verbloeden gebeurt in de auto. Vervolgens wordt de koe in Dokkum verder verwerkt.
Slachten bij natuurterrein
Het mobiele slachthuis is ook te gebruiken voor dieren die altijd in de vrije natuur hebben geleefd. Vervoer van koeien vanuit een natuurterrein levert vaak veel stress op. Met het mobiele slachthuis kan de koe in de natuurlijke omgeving worden geslacht. Henk Visser: „Dierenwelzijn staat altijd voorop. Een dier levend of niet levend vervoeren, daar waar dat nodig is; het lijkt een klein verschil, maar is een grote stap voorwaarts voor het dierenwelzijn in Nederland.”
Enthousiast
Mobiel Slachthuis is in december gestart met een pilot. Slachthuis Dokkum heeft van tevoren de interesse gepeild onder boeren en veeartsen, en daar werd enthousiast op gereageerd, volgens woordvoerder Gerben Nicolai. Er is daarom direct in vier mobiele slachtauto's geïnvesteerd. Tijdens de pilot waren ze zo'n twee dagen in de week op pad met 2 á 3 auto's. Nu wordt het concept officieel gelanceerd. Slachthuis Dokkum is hiermee de eerste in Nederland. Visser: „Als het succesvol is in het noorden, willen we het uitrollen in heel Nederland.”
Volgens Nicolai is het mobiel slachten sowieso een uitkomst omdat het veel stress scheelt. „Normaliter is het transport naar het slachthuis de grootste stressfactor”, weet hij. „Nu hoeft een koe maximaal vijf, zes meter te lopen. Als zelfs dat niet meer gaat, dan wordt de koe ter plekke gedood en met een lier de vrachtwagen op getrokken.”
Slachten is natuurlijk nooit een feestje. „Maar we doen het nu toch met zo veel mogelijk aandacht voor het dierenwelzijn”, aldus Nicolai. „En als de koe verder gewoon gezond en slachtwaardig is, levert het aan vlees ook nog iets op. Anders moet de koe worden afgevoerd en kost het alleen maar geld.”
Het Mobiel Slachthuis is een verlengstuk van de Dokkumer slachterij. Bij het slachten op locatie gaan er alleen wel iets meer kosten van af dan wanneer de koe in het slachthuis aan de haak gaat, omdat er een keuringsarts mee moet die maar één koe kan keuren.
Niet beletterd
De Mobiel Slachthuis-vrachtauto's zijn bewust niet beletterd. Er staat geen 'Mobiel Slachthuis' op of verwijzing naar Slachthuis Dokkum. Dit om gedoe met dierenrechtenactivisten te voorkomen. „Wij komen heel neutraal het erf op.”
Slachthuis Dokkum BV slachtte voorheen veel runderen in opdracht van Vion, vertelt Nicolai. Nu dat concern een spiksplinternieuwe runderslachterij in Leeuwarden in gebruik heeft genomen, is Slachthuis Dokkum bewust gaan 'downsizen' naar zo'n 50 tot 60 runderen in de week. Juist om met het concept van het mobiel slachten aan de gang te gaan. Vooralsnog worden er alleen runderen in geslacht; mogelijk wordt dat in de toekomst uitgebreid naar andere diersoorten.
Meer informatie is te vinden op de site van Mobiel Slachthuis.