LTO Noord stelt Attero aansprakelijk voor geleden schade
RIVM: Kippen en koeien binnenhouden na vrijkomen dioxine
Inwoners en boeren in het gebied hebben een brief ontvangen van de Veiligheidsregio Drenthe omdat zij een vergrote kans hebben te zijn blootgesteld aan deze giftige kankerverwekkende stof. Volgens Jan Bloemerts, bestuurder LTO Noord provincie Drenthe, is er nog niet met de microscoop gekeken en is de volgende stap een nadere aanscherping van het effectgebied. Daarna kan beter in kaart worden gebracht wie is blootgesteld.
Zeven kilometer breedte
Het voorlopige effectgebied is op basis van ervaringen, metingen en windkracht samengesteld en omvat een gebied in lengte van ongeveer zeven kilometer en in de breedte één kilometer in een rechte lijn van Wijster naar Geesbrug. LTO Noord stelt Attero aansprakelijk voor de geleden schade. Bloemerts heeft binnenkort een gesprek met Attero hierover.
Het RIVM raadt boeren aan te stoppen met begrazing in het gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer. Pluimveehouders krijgen de aanbeveling om kippen binnen te houden. „Gelukkig staan de meeste melkkoeien nu binnen in de stal”, zegt Bloemerts. „We hebben zorgen over schapen- en kippenhouders die Freilandkippen hebben, maar ook boeren die vleeskoeien buiten hebben staan en groentetelers. We weten momenteel niet hoeveel boeren hierbij betrokken zijn.”
Ook burgers moeten hobbykippen binnenhouden en voorlopig geen eieren eten van kippen buiten. Daarnaast is er een klemmend advies om alleen gewassen uit de tuin eten die geschild kunnen worden of groenten uit de kas te eten.
Verhoogd risico
Volgens de Veiligheidsregio is er geen verhoogd risico voor buitenspelende kinderen, omdat de opname van de stof vooral plaatsvindt via voeding. „We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan dioxines, door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren”, aldus de veiligheidsregio. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.
Volgens Jan Bloemerts kwamen afgelopen woensdagavond de eerste signalen binnen dat het ‘het mis was’ . „Aanvankelijk leek het erop dat er geen dioxine was vrijgekomen na de brand. Dat blijkt nu dus anders. Er is wel degelijk dioxine vrijgekomen. Het is een uiterst gevaarlijke kankerverwekkend stof, die we niet in onze voedselketen willen hebben. Alle ketenpartijen moeten op de hoogte worden gebracht. Zoals wordt aangegeven is het gras en de gewassen nu niet geschikt voor veevoer. Daarnaast moeten we kijken zoals het RIVM aangeeft dat de dioxinegehaltes dalen in het voorjaar door groeiverdunning of dat het gras gemaaid en afgevoerd dient te worden. Door de regen is het moeilijk om dat nu onmiddellijk daarmee aan de slag te gaan.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Agrio archief