Douwe Wassenaar: ‘Mijn favoriete aardappel is een kriel of tafelaardappel met een mooie kleur'
Na de eerste afleveringen waarin wij enkele ervaren aardappelkwekers portretteerden, ontving de redactie van Akkerwijzer onderstaande mail:
Ik vind het leuk dat jullie nu een serie over aardappelkwekers schrijven. Wat de geïnterviewden aangeven is dat er weinig jeugd is die interesse heeft in aardappelveredeling. Misschien is het een idee om mij te interviewen als jonge kweker. Ik ben nu 18 jaar en ben begonnen met het kweken toen ik 10 jaar was bij de Fobek. Groeten Douwe Wassenaar
Wie is deze benjamin onder de aardappelkwekers en wat drijft hem? Douwe Wassenaar, geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf in het Friese Westhoek, is nog scholier. „Ik zit nu op 5 havo en ga volgend jaar naar de landbouwschool, waarschijnlijk in Dronten.”
Buiten school is Douwe onder meer druk met allerlei werkzaamheden op het bedrijf thuis waar ook pootaardappelen in het bouwplan zitten, maar ook bij akkerbouwers in de buurt. „En dan doe ik zelf ook nog aardappelen kweken. Qua tijd valt dat nog wel mee, want Fobek maakt voor mij de kruisingen. Eind januari bestel ik na de jaarlijkse kweekschool van Fobek weer zo’n duizend kasklonen. We krijgen daar bijscholing en daar liggen dan ook de kruisingsouders. Ik kijk dan wat ik mooi vind. Persoonlijk vind ik krieltjes leuk om te doen, maar ook aparte dingen zoals tweekleurige aardappelen. Bijvoorbeeld gele met paarse oogjes.”
Douwe is met het kwekersvirus besmet geraakt toen hij op tienjarige leeftijd thuis met iemand van AB Vakwerk aan de leesband stond. „Die man was lid van Fobek en vertelde mij wat het kwekersvak allemaal inhoudt en welke aardappelen er allemaal zijn. Een tijdje later kwamen er thuis twee mannen en die kwamen voor mij. Dat waren Hein Frietema en Peter Keijzer van de Fobek. Zij hadden goede verhalen over mij gehoord. Ik ben toen in januari voor het eerst naar de kwekersschool geweest. Ik vond dat erg interessant en heb toen ook de eerste 250 klonen besteld. Dat aantal is sindsdien elk jaar gegroeid. Eerst 300, later 500 en nu heb ik er 1.000.”
Op de vraag of Douwe al een succes op zijn naam heeft staan, antwoordt hij heel adrem: „Zo snel gaat dat niet. Ik heb nu één nummer uit het eerste jaar. Die is vorig jaar als weefselstok naar Canada gestuurd en ligt daar in quarantaine. Als er geen ziektes worden geconstateerd gaan ze daar dit jaar mini-knollen van trekken. Het is een hele vroege voor de schillerij. De aardappel is heel mooi diep geel, met een hele mooie huid en is uitzonderlijk vroeg. Ik ben er al acht jaar mee bezig.” Of het wat wordt is volgens Douwe nog lang niet zeker. „Ik ben een van de vele nummers die straks op het proefveld staan. Afwachten dus. Wat ik zo interessant aan het kweekwerk vind, is dat alles mogelijk is. En wat nog niet bestaat kan gemaakt worden. Fobek maakt de kruisingen op die wensen en wij als kwekers proberen daar nog meer op te selecteren om er zo voor te zorgen dat de klant uiteindelijk ook krijgt wat hij wenst.”
Douwe houdt zijn kweekkennis scherp en op peil via de jaarlijkse kwekersschool. „De Fobek heeft zo’n 30 lidkwekers. Ik ben de jongste. In het begin ben ik extra begeleid. In het eerste jaar had ik zo’n 250 klonen, maar durfde niks weg te gooien. Ik had alle planten gerooid en alles apart in bakjes bewaard. Hein Frietema heeft me toen gewezen waar ik op moest letten.” Het kweken en selecteren is volgens Douwe nooit saai. „Ik ben altijd wel nieuwsgierig naar wat er boven de grond komt.”
Het kweek- en veredelingswerkwerk heeft Douwe afgelopen zomer nog een mooie reis naar het Italiaanse Bologna opgeleverd. „We hadden hier op het bedrijf een Italiaanse klant met een zoon van mijn leeftijd. Die hebben mij uitgenodigd en toen ben ik daar ook bij andere akkerbouwers geweest. Op een van die bedrijven teelden ze ook Primura’s van handelshuis TPC en daar zag ik ook ons telersnummer. Zij telen 9 hectare van onze Primura’s. Dat was wel heel apart om te zien.”
Douwe wil zich nog vele jaren verder bekwamen in het kweek- en veredelingswerk. „Ik zou het erg leuk vinden om mijn eigen aardappelen te vermeerderen. Mijn favoriete aardappel is een kriel of tafelaardappel met een mooie kleur, ondiepe ogen en natuurlijk een hoge opbrengst.”