Duurzame melkveehouders krijgen financiële beloning van provincie Drenthe
De pilot is een samenwerkingsverband tussen LTO Noord, het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt, ‘Duurzame melkveehouderij Drenthe’ van de provincie Drenthe, Natuur- en milieufederatie Drenthe en natuurorganisaties.
Grondgebonden melkveehouderij
Het doel van de samenwerking is de Drentse melkveehouderij toekomstgericht en duurzaam te maken. ‘Het aanbieden van een duurzaamheidsplan staat daarbij centraal. Enerzijds om inzicht te bieden waar het melkveebedrijf staat ten opzichte van de landelijke doelstellingen. Anderzijds om handvatten te bieden om aan de slag te gaan met het optimaliseren van de kringloop, grondgebruik, waterbeheer, duurzame energie en biodiversiteit’, stelt Duurzame Melkveehouderij Drenthe.
Enkel melkveehouders kunnen deelnemen aan het project. Volgens een woordvoerder van de provincie Drenthe heeft dit te maken met de ambitie van de provincie: „Drenthe wil in 2020 tot de top behoren in grondgebonden melkveehouderij.” In totaal stellen de Provinciale Staten 5 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen van de sector.
Duurzaamheidsplan
Na aanmelding stelt de melkveehouder samen met een adviseur een duurzaamheidsplan op. Daarna wordt gekeken naar hoe de vervolgtrajecten om te verduurzamen vormgegeven gaan worden en welke doelstellingen er zijn. De melkveehouder krijgt dan maximaal drie jaar de tijd om de doelen te behalen. Hierbij zijn er vijf indicatoren waarnaar gekeken wordt: stikstof, fosfaat, ammoniak, klimaat (CO2) en weidegang. In die drie jaar kan de melkveehouder een financiële beloning van maximaal 7.500 euro (maximaal 2.500 euro per jaar) krijgen, mits er wordt voldaan aan de doelstellingen, aldus de woordvoerder.
Start pilot
Vorig jaar deden 50 melkveehouders mee aan de pilot Duurzaamheidsplannen Melkveehouderij Drenthe. Uiteindelijk werden 45 melkveehouders geholpen met het opstellen van een duurzaamheidsplan. Over de resultaten kan de provincie nog niks zeggen. „De plannen moeten nog uitgevoerd worden. De eerste resultaten zullen waarschijnlijk in de loop van het jaar bekend worden”. Volgens Duurzame Melkveehouderij Drenthe is het sluiten van kringlopen op het bedrijf wanneer deze ook rendabel zijn met name iets waar melkveehouders mee aan de slag willen.