Boeren protesteren bij bezoek minister Wiebes

De boeren wilden met het protest benadrukken dat ze vinden dat er iets moet gebeuren, vertelt Huizing. „Alles staat gewoon stil. Ik en andere boeren zijn hier naar toe gekomen om ook andere gedupeerden van de aardbevingen te ondersteunen.”
Op het laatste moment besloten Huizing en zijn collega-boeren naar Appingedam te rijden. „We wilden niet al te lang van te voren plannen vanwege het verrassingseffect. Als we dat anders hadden aangepakt waren er vast meer boeren geweest om hun stem te laten horen. Duidelijk is dat als er niets verandert we binnenkort weer actie gaan voeren.”
3,4 op de schaal van Richter
Nog maar een jaar geleden vond de op een na grootste aardbeving in Zeerijp plaats. De woonplaats van akkerbouwer Huizing. „Jazeker, die heb ik goed gevoeld. Het was een beste klap. Gelukkig is ons bedrijf redelijk gespaard gebleven. Er is een beving gemeten van 3,4 op de schaal van Richter. Er is wel schade, maar te overzien. Collega’s in de buurt echter hebben te maken met groter schade, bijvoorbeeld melkveehouders die scheuren in mestkelders hebben.”
Huizing is met zijn bedrijf door het oog van de naald gekropen. Maar ziet de problemen door de bevingen om zich heen. „Het heeft gevolgen voor de gebouwen en huizen, maar ook de drainage op de velden staan onder druk. We vragen al jaren om onderzoek naar de gevolgen van bevingen voor drainage. Tot nog toe heeft nader onderzoek nog niets opgeleverd.”
Zelf kreeg Huizing niet de kans om minister Eric Wiebes zelf aan te spreken. „Een jaar geleden heb ik hem na de groet beving bij ons thuis ontvangen, toen was hij net aangetreden. Ik was positief en had hoop dat hij verandering zou brengen. Nu een jaar later blijkt de situatie niet verbeterd. Erg jammer.”
Toezeggingen nakomen
Ondertussen roepen Groninger bestuurders en maatschappelijk organisaties in een brief Tweede kamerleden op om minister Wiebes (EKZ) woensdag in het debat over het gaswinningdossier te houden aan zijn toezeggingen en afspraken na te komen. Als de met het Rijk gemaakte afspraken niet snel worden nagekomen, dreigt de versterking van duizenden huizen en boerderijen in Groningen volledig te mislukken.
In de brief doet de regio voorstellen om de trage schadeafhandeling te versnellen. Er staan nu nog ruim 17.500 claims open en afhandeling gaat in huidig tempo jaren duren. Groningen stelt voor alle openstaande schades te erkennen, aannemers direct aan het werk te zetten bij niet al te grote schade en bewoners zelf een grotere rol te laten spelen. Ook moet schade herstel in natura mogelijk worden.
Lees meer over de protestactie zaterdag in Veldpost.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Anjo de Haan