Negatief resultaat NAK: tarieven pootgoed en zaaizaad stijgen met 2,5 procent
Het verlies over vorig jaar was 273.00 euro. Dit verlies was begroot, in de laatste stap naar de afbouw van het eigen vermogen. In de afgelopen vijf jaar heeft de NAK er voor gekozen het eigen vermogen stap voor stap te verkleinen door restituties te verlenen aan de telers. In het topjaar 2014 had de keuringsdienst een eigen vermogen van 13,5 miljoen euro. Over de jaren 2014 tot en met 2016 heeft de dienst jaarlijks een restitutie verleend aan de telers. Het eigen vermogen is inmiddels afgebouwd naar 12,4 miljoen in 2018.
Minder pootgoed gecertificeerd
De inkomsten vielen vorig jaar echter tegen door een kleinere certificering van pootgoed als gevolg van de droogte. Tot 1 januari 2019 is ongeveer 50.000 ton minder pootgoed gecertificeerd dan vorig jaar. „We accepteren dit verlies.” Kroon verwacht dat dit een eenmalig verlies is.
Voor zaaizaad kunnen de tarieven verder stijgen: voor specifiek laboratoriumonderzoek volgt nog een extra tariefstijging van 10 procent. Dit is volgens Kroon een gevolg van het langzaam afnemende areaal zaaizaad. „De sector verliest hierdoor zijn kritische massa, waardoor de kosten per teler stijgen.” In februari wordt verder met Plantum overlegd over deze kostenstijging.
De tariefstijging gaat op 1 mei in. De minister moet officieel nog haar goedkeuring geven voor de wijziging van de tarieven.
Uitbreiding vaste commissie
De vaste commissie voor pootgoed wordt uitgebreid met een vertegenwoordiger uit de geledingen van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en uit de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi). Deze aanpassing is twee jaar geleden al doorgevoerd bij de adviescommissie.