50 miljoen voor Drentse melkveehouders
De Rabobank heeft toegezegd een melkveehouder op basis van zijn score in de bioversiteitsmonitor rentekortingen op leningen voor 0,5 procent per jaar te verlenen over een periode van vijf jaar. Maximaal vijftig boeren die goed scoren op de biodiversiteitsmonitor komen ervoor in aanmerking. „Dat is maximaal een miljoen euro per boer”, legt Carina Van Huët, directeur Food en Agri bij de Rabobank uit. „We willen helpen de verduurzaming te versnellen door deze mogelijkheid aan te bieden. Het zal hier niet bij blijven. Na evaluatie zullen we verder kijken op welke manier we nog meer melkveehouders tegemoet kunnen komen. De kracht is dat er gemeten wordt wat er concreet is gebeurd. Ook willen we akkerbouwers en boeren actief in andere takken meer financieel tegemoet komen.”
Verduurzaming versnellen
Huët was samen met gedeputeerde Henk Jumelet, en Frans Keurentjes, voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Lieke Hendrix, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit , gistermiddag uitgenodigd voor een bijeenkomst op de melkveehouderij van Jappie en Dirk Riedstra in Veenhuizen (DR) om de gezamenlijke plannen op het gebied van duurzaamheid te presenteren. De vertegenwoordigers maakten duidelijk de handen ineen te slaan om de verduurzaming van melkveehouders te versnellen en de inspanningen van hen financieel te belonen.
Ondersteunen
Alle drie de partijen doen een duit in het zakje. De provincie Drenthe begon in 2018 samen met Duurzame Melkveehouderij Drenthe de pilot duurzaamheidsplannen op maat om melkveehouders te helpen concrete stappen te zetten naar verduurzaming. Een bedrag van maximaal 7.500 euro per boer is uitgetrokken ter ondersteuning. „We zijn in een pilot met tien melkveehouders begonnen en uitgegroeid naar 50 melkveehouders, die mee hebben gedaan om een duurzaamheidsplan van hun bedrijf te maken”, zegt gedeputeerde Henk Jumelet, die ook namens LTO Noord, Drents Agrarisch Jongeren Kontact (DAJK), Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur- en Milieu Drenthe en het Drents Landschap sprak. Afgelopen week werd bekend dat nog eens 200 melkveehouders interesse hebben om hun bedrijf te verduurzamen.
Positie boeren versterken
„We werken al langer met een biodiversiteitsmonitor die melkveebedrijven op criteria kan beoordelen en belonen”, zegt Frans Keurentjes, voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. „We zijn er heel blij mee dat nu ook andere partijen deze werkwijze oppakken. Het zal de positie van de boeren versterken. Met dit instrument weet je heel goed waar je staat en hoe je een bedrijf kunt ontwikkelen. Boeren hebben behoefte van handvatten en willen weten wat ze praktisch kunnen doen om te verduurzamen. Sinds december produceren we zuivel die voldoet aan het onafhankelijke keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Dit keurmerk let ondermeer op biodiversiteit. Doordat we al langer intensief monitoren, wisten we al snel of melkveehouders op dit gebied kunnen voldoen aan de duurzaamheidseisen. Dat inzicht is ontzettend waardevol.”
Lees zaterdag Veldpost voor meer over de 50 miljoen euro voor Drentse melkveehouders
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen