Weer massaal protest van boeren tegen rietproef Lauwersmeer
Hun verzet - dat twee jaar geleden begon - is tot dusver succesvol want de rietproef is al enkele keren uitgesteld. De eerstvolgende mogelijkheid is februari 2020. Daarvoor moet dan wel eerst de Raad van State het licht op groen zetten. Die hoorde woensdag de bezwaren van de boeren aan. De uitspraak volgt over zes weken.
Vogelstand
Waterschap Noorderzijlvest heeft in overleg met Wetterskip Fryslan in 2017 besloten het waterpeil in het Lauwersmeer tijdelijk te verhogen met veertig centimeter. De waterschappen willen dat gedurende zes weken twee jaar achter elkaar doen. Een hogere waterstand stimuleert de rietgroei waardoor de vogelstand verbetert. Als de proef slaagt wordt elk voorjaar de waterstand tijdelijk verhoogd.
Omkering van bewijslast
Friese en Groningse boeren verzetten zich heving. Het is een belangrijk aardappelgebied, zeggen ze. Ze vrezen voor schade door verweking en verzilting van hun grond door zoute kwel. Volgens Noorderzijlvest is er een goede schaderegeling, maar de tegenstanders hebben er geen vertrouwen in. Verzilting en vernatting is er namelijk altijd wel een beetje. Zie maar eens aan te tonen dat extra verzilting is veroorzaakt door de rietproef, zeggen ze. Ze pleiten dan ook voor omkering van de bewijslast zoals in het Groningse aardbevingsgebied. Verder vinden ze dat Noorderzijlvest te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid. Als het tijdens de proef in korte tijd hevig regent kan de boel overstromen waar ze jaren last van kunnen hebben.
Advocaat Rens Snel van Noorderzijlvest sprak van ongefundeerde angstgevoelens bij de boeren en de recreatiebranche. Risico op extra verzilting is er niet en hevige regens ziet het waterschap van tevoren aankomen. Dan wordt water uit het Lauwersmeer gespuid op de Waddenzee.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel