Onnes (NAJK) wil regelgeving dichter bij het erf brengen
Als voorbeeld noemt hij precisielandbouw. „Precisielandbouw was vroeger misschien vooral recht rijden over een perceel, maar nu kan er al zoveel meer, mede dankzij sensoren. Jonge boeren groeien op met deze technieken. Ze hebben heel goed in beeld wat goed is voor hun land of zelfs specifieke plekken in een perceel.” Met de huidige regelgeving kunnen deze boeren niet goed uit de voeten, omdat deze te algemeen is. „Ik wil er naar streven dat het wat individueler wordt, zodat boeren dingen kunnen doen die passen bij hun land en hun gewassen.”
Natuurinclusieve landbouw
Natuurinclusieve landbouw is ook zoiets, vindt hij. „We hebben er allemaal mee te maken, en voor de één is het makkelijker toepasbaar dan voor de ander. Ik zou graag zien dat er regels komen die het voor jonge boeren makkelijker maakt om te kijken hoe natuurinclusieve landbouw het beste toepasbaar is op hun eigen bedrijf.”
Die vrijheid is belangrijk, vindt hij. „Bij veel boeren zal vrijheid op nummer 1 staan als reden waarom ze boer zijn geworden. Die vrijheid moeten we ook houden in de besluitvorming rond onze bedrijven. Als we over veertig jaar nog met plezier boer willen zijn, moeten we niet te veel restricties hebben in wat we wel of niet mogen doen.”
Landbouwmechanisatie
Onnes heeft samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf met 120 hectare in het Groningse Finsterwolde, op steenworp afstand van zijn NAJK-voorganger Doeko van ‘t Westeinde. Na de studie internationale bedrijfskunde heeft Onnes de master Business Marketing / Marketing Research aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd. Aansluitend heeft hij jaren in de landbouwmechanisatie gewerkt. Waarom hij uiteindelijk toch voor het ouderlijk bedrijf heeft gekozen? „Voor Kverneland kwam ik bij boeren over de hele wereld. Tijdens die bezoeken maak je vaak een vergelijking met je eigen achtergrond. Ik kwam er achter dat boer zijn toch meer mijn ding is. Ik weet nu voor 99 procent zeker dat dit is wat ik wil.”
Ondanks het feit dat Onnes nog maar kort lid is van NAJK wist hij bij het zien van de vacature voor portefeuillehouder akkerbouw dat dit iets voor hem was. „Het is een mooie uitdaging om op deze manier voor jonge boeren aan de slag te kunnen. En ik leer er zelf ook nog heel veel van. Er valt voor mij ook nog genoeg te leren van andere boeren.”