Friese landbouw in 2025 ‘duurzaam, circulair en biodivers’
De stempel duurzaam wordt zowel ecologisch als economisch bedoeld, blijkt uit het stuk. ‘Natuurlijke en sociale binding met de omgeving zijn belangrijk’. Volgens de provincie is een duurzaam landbouwbedrijf in hoofdzaak grondgebonden, circulair, draagt bij aan herstel van biodiversiteit, heeft maatschappelijk draagvlak en is duurzaam economisch renderend.
Sociale binding
‘Bedrijven maken eigen keuzes in bedrijfsvoering. Dat kan schaalvergroting zijn, maar ook schaalverkleining, biologisch, extensivering. Belangrijk is dat bedrijven natuurlijke en sociale binding met hun omgeving houden: grondgebonden bedrijven in een omvang die past in het landschap en bij de Friese identiteit en sociale context’, wordt in de ontwerp-Omgevingsvisie beschreven. Nieuwe agrarische bouwpercelen zijn alleen mogelijk als er geen gebruik gemaakt kan worden van een bestaand, vrijkomend erf. Er wordt geen ruimte meer geboden aan nieuwe intensieve veehouderijen.
Biodiversiteit
Natuurlijke omstandigheden, zoals waterpeilen en bodemkwaliteit, worden meer bepalend voor de bedrijfsvoering. Een compleet hoofdstuk wordt aan biodiversiteit besteed. Fryslân ziet dit punt als één van de vier grote ruimtelijke opgaven voor de komende jaren. Natuurinclusieve landbouw is voor de provincie het uitgangspunt. Ook moet het inrichten en afronden van de natuurnetwerken, Natura2000, zo snel mogelijk plaatsvinden. De transitie naar natuurinclusieve agrarische bedrijven wil Fryslân stimuleren door het sluiten van landbouwdeals. Ook wordt gezocht naar manieren om burgers meer bij agrarisch natuurbeheer te betrekken. De aanpak moet ‘gebiedsgericht’ gebeuren, waarbij ‘gebiedskennis van lokale partijen, inwoners en kennisinstellingen vormt de basis vormt’.
De ontwerp-Omgevingsvisie is tot stand gekomen na interactieve sessies met bewoners en organisaties. Bij de verdere uitvoering wordt ook nadrukkelijk die samenwerking gezocht. Besluitvorming moet nog plaatsvinden. In de aanloop naar de discussie in provinciale staten wordt met gemeenten en partners gekeken welke aanpak en samenwerking mogelijk is voor de verschillende vraagstukken.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen