GroenLinks Drenthe pleit voor buurtspraak over geurnormen
De ChristenUnie redeneert vanuit de bestaande regels. De partij zegt dat normen op basis van feiten en in overleg vastgesteld dienen te worden en dat de normen daarom juist zijn. Wel plaatst de ChristenUnie daarbij een kanttekening en zegt dat uitgangspunten eventueel wel verkeerd gekozen kunnen zijn. Het CDA sluit zich daar min of meer bij aan en zegt dat voor het CDA het toetsingskader van de wet Geurhinder en veehouderij leidend is. De partij vindt een goede balans tussen bedrijven en omgeving daarbij van belang.
'Buurtspraak invoeren'
Ook GroenLinks vindt de geurnormen niet te hoog. De partij pleit voor het invoeren van 'buurtspraak'. De partij legt uit: buurtspraak is een vorm van overleg, waarbij een landbouwbedrijf overlegt met omwonenden over een toekomstige uitbreiding, nog voordat de formele aanvraag hiervoor wordt ingediend. Een toekomstbestendige - duurzame - landbouw is alleen mogelijk als er ook rekening wordt gehouden met toekomstige generaties en als zij beter geïntegreerd wordt in de gemeenschap.
Richtlijnen
D66 is het ook oneens met de stelling en zegt dat de provincie haar richtlijnen hanteert voor de geurnormen. GroenLinks ziet dat de richtlijnen nu onvoldoende op elkaar aansluiten en zegt dat geurbelasting door agrarische ondernemingen nu deels door rekenprogramma’s en deels door afstanden wordt bepaald. Er wordt volgens de partij geen rekening gehouden met de optelsom van diverse geurbronnen binnen een bedrijf en met de bedrijven in de buurt. Volgens de partij zou dat wel moeten. GroenLinks zegt dat de overheid als taak heeft het welzijn en de gezondheid van haar bevolking te beschermen. De bevolking moet beschermd worden tegen overmatige overlast als gevolg van stank, fijnstof en van dier-op-mens overdraagbare ziekten.
De PvdA en 50PLUS kozen beide voor de antwoordoptie 'neutraal'. Zij motiveren hun antwoord in de enquête verder niet.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover. In de Veldpost van afgelopen zaterdag 2 februari staat een uitgebreid verhaal over wat de Drentse partijen vinden over onder andere het niveau van de kennis over de landbouwsector binnen de Provinciale Staten en hoe zij aankijken tegen Natura 2000-gebied in de provincie.
De partijen die voor de provincie Drenthe meewerkten aan dit onderzoek zijn CDA, ChristenUnie, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en 50PLUS.