Friesland stelt ook geitenstop in
In een speciale persconferentie heeft gedeputeerde Johannes Kramer uitgelegd dat de geitenstop vanaf donderdagochtend 09.00 uur van kracht is. „Vorig jaar telde Friesland volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 63 geitenhouderijen. Tussen 2017 en 2018 nam het aantal geiten in Friesland met drieduizend toe. Het aantal melkgeiten is met achttien procent gestegen. We vermoeden dat dit onder andere wordt veroorzaakt door het waterbedeffect, waarbij geitenhouders uit provincies met een geitenstop naar Friesland komen.” Duidelijk is niet om hoeveel bedrijven het gaat, omdat er ook melkveehouders zijn die vanwege fosfaatregels geiten zijn gaan houden.
Advies
De opvallende stijging kwam in beeld nadat Gedeputeerde Staten de geitenhouderij in Friesland in kaart bracht. „SP en de Partij voor de Dieren dienden eind vorig jaar een motie vreemd aan de orde van de dag in (Statenleden kunnen over een actueel onderwerp dat niet is geagendeerd een uitspraak doen, red.) om tot een geitenstop te komen. Met de informatie van destijds vond ik dat een te drastische maatregel. Het was wel aanleiding om ons meer in de sector te verdiepen. De toename van geiten kwam aan het licht, waarna wij GGD Friesland om een advies hebben gevraagd. Als zij aangeeft om uit voorzorg voorlopig geen uitbreiding van het aantal geiten toe te staan, neem je dat enorm serieus.”
GGD-rapport
GGD Fryslân baseert zich onder meer op de conclusies uit het RIVM-rapport, waarbij een opvallend hoog aantal longinfecties binnen een straal van twee kilometer van geitenhouderijen is waargenomen. Landelijk gezien wordt nu bekeken wat de precieze oorzaak is. De uitkomsten worden in 2021 bekend, dit najaar wordt een tussenrapportage verwacht. GGD Fryslân adviseert, afgestemd met een landelijk overleg tussen deskundigen, om vanwege de ernst van de gezondheidseffecten en het lopende onderzoek om uit voorzorg maatregelen te treffen.
Omdat geheel Friesland binnen de straal van twee kilometer ‘gevoelige bestemmingen’ valt, is duidelijk dat de sector in ieder geval tijdelijk op slot wordt gezet. „Bouwaanvragen die voor vanochtend 09.00 uur zijn ingediend worden nog in behandeling genomen. Na 09.00 uur gaan ze ‘on hold’.” Hoeveel bouwaanvragen er momenteel nog zijn is niet bekend, die worden namelijk op gemeentelijk niveau behandeld. Belangenbehartiger LTO Noord is vanochtend om elf uur door Johannes Kramer op de hoogte gebracht van het besluit. „Voor haar komt de geitenstop natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar zij benadrukt wel dat het goed met de bedrijven moet worden gecommuniceerd.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen