NAV: 'Veel fouten als pootgoed erf verlaat'
De klachten over de kwaliteit kwamen vooral uit eigen land. „Waar we juist daar uit de gehele wereld voor worden geroemd, kregen we nu klachten uit het zuidwesten van Nederland”, aldus De Jong. „Die nemen we uiteraard serieus. Natuurlijk moeten we als telers ook naar onszelf kijken, maar het blijkt toch dat de problemen een combinatie van factoren betreft. Denk aan rassenverschillen, verkeerde rassen op bepaalde grond, en de invloed van oogst- en bewaaromstandigheden. Er is maatwerk nodig om de opkomstproblemen te voorkomen.”
In het onderzoek zijn problemen met rot nader bekeken. Bij een ledenbijeenkomst van de NAV in Noord-Friesland gaf De Jong aan dat de klachten te makkelijk op de pootgoedtelers wordt afgeschoven. „Want 30 procent is toe te schrijven aan de herkomst van het materiaal. Daar moeten we aan werken. Maar meer dan tweederde van de problemen met rot ontstaan nadat het pootgoed het erf verlaat. Daar gaat veel fout.”
Consumptie-aardappelen
De Jong gaf op de ledenavond ook aan dat de NAV gaat kijken hoe de samenwerking op de consumptie-aardappelmarkt kan worden versterkt. „In 2017 en 2018 is er geen tot nauwelijks sprake van marktwerking. Het rendement moet omhoog, de contractprijs blijft namelijk achter bij kostprijs. Dat vraagt om een koerswijziging in deze competitieve markt. Wij pleiten voor telersverenigingen per fabriek om tot uniforme voorwaarden te komen. Tot dusver was dat lastig voor elkaar te krijgen, maar door de misoogsten van het afgelopen seizoen is dit wel het moment om daarin stapjes te maken. Je ziet dat Cosun nu bezig is om de positie van Aviko op die manier te versterken. We hopen dat er een verandering optreedt en dat andere fabrieken dat voorbeeld gaan volgen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Susan Rexwinkel