Partij voor de Dieren Groningen: ‘Geen vlees op het provinciehuis’
PvdD vraagt zich verder af of de provincie bereid is om dit jaar ‘het publiek te vragen om mee te doen of te wijzen op het bestaan van de Nationale Week Zonder Vlees’. De partij wil ook weten of er tijdens het initiatief vleesloos gekookt kan worden op het provinciehuis en of er dan ook geen vlees wordt ingekocht.
Verder doet PvdD het voorstel om het concept ‘Carnivoor? Geef het door’ binnen de catering/kantine van de provincie door te voeren. Bij dit concept zijn menu’s standaard plantaardig en wordt op verzoek de maaltijd uitgebreid met vlees of vis. Volgens de partij wordt zo ‘zowel de keuzevrijheid vergroot en een flinke klimaatwinst geboekt’.
Eiwittransitie
PvdD vraagt zich ook af welke initiatieven er binnen de provincie al zijn om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. Daarnaast wil de partij weten welke resultaten de initiatieven hebben opgeleverd en of GS van mening is dat ‘de provincie hiermee voldoende bijdraagt aan de eiwittransitie’.
Tot slot stelt de partij dat ‘vermindering van de vleesconsumptie grote positieve impact heeft op klimaat, natuur, dierenwelzijn, biodiversiteit en voedselzekerheid en daarmee kan bijdragen aan diverse beleidsdoelen van de provincie’. PvdD wil weten of GS dit erkent.
Nationale Week Zonder Vlees
Voor het tweede jaar op rij wordt de Nationale Week Zonder Vlees georganiseerd, ditmaal van 11 tot 17 maart 2019. De initiatiefnemers roepen mensen op om dan een week lang geen vlees (en vis) te eten. ‘Dit initiatief heeft als doel om Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees (en vis) eigenlijk kan zijn’, aldus stichting Nationale Week Zonder Vlees. Verschillende supermarktketens, voedselproducenten en de provincie Overijssel doen onder andere mee aan het initiatief.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek