Geitenstop gevolg van ‘slappe knieën’
Goffe de Boer wil op het rustend melkveebedrijf van zijn schoonouders in Veenklooster, waar de laatste tijd jongvee werd opgefokt, een kleinschalig grondgebonden fokbedrijf voor driehonderd geiten beginnen. „We zijn een jaar geleden begonnen met behulp van adviesorganisatie Rombou, maar gemeente en milieuorganisatie lieten telkens lang op zich wachten. We willen dit jaar op kleine schaal vijftig geiten melken. De ligboxenstal moet eerst omgebouwd worden, zodat we volgend seizoen echt open kunnen.”
Zijn onderneming Passion4Goats levert al jaren genetisch materiaal in het topsegment. Met eigen gefokte jonge bokjes en geiten hoeft hij minder aan te kopen. De moederdieren produceren uiteraard ook melk en door de grote vraag is daar nu ook plek voor. „Dat hadden we een jaar geleden niet voorzien. Door de geitenstop zal de prijs verder omhoog gaan. Afnemers zijn gretig.”
Emotie
De Boer vindt dat de politieke maatregelen op basis van voorlopige conclusies van het RIVM, getuigen van ‘slappe knieën’. „Besluiten worden deels genomen op emotie en het meeliften op de publieke opinie, wellicht in de hoop op meer stemmen. Laat me duidelijk zijn, de q-koorts destijds is verschrikkelijk geweest. Die ligt nog steeds als een sluier over de geitenhouderij. Echter, als de q-koorts er niet was geweest, had niemand gerept over een onderzoek waarbij 1 op de 1.000 personen extra, 17 in plaats van 16, in de buurt van een geitenhouderij longklachten heeft.”
Lees het hele verhaal van Goffe de Boer en Walte Veldman in de komende editie van Veldpost. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Susan Rexwinkel