Alle lijsttrekkers willen Friese veenweide vernatten
Een hoger grondwaterpeil moet de oxidatie van het veenpakket en daardoor de bodemdaling remmen. Vernatting heeft echter grote gevolgen voor de landbouw. De politiek lijkt echter aan te willen sturen op functie volgt peil, in plaats van peil volgt functie, wat momenteel het uitgangspunt is.
Maximaal 30 cm
Sietse Schukking van Water Natuurlijk scherpte de discussie nog iets verder aan. „Wat vindt u van de stelling om het grondwaterpeil met maximaal dertig centimeter binnen vier jaar te verhogen?” Onder andere lijsttrekker Johannes Kramer van de FNP gaf niet daar op aan te willen sturen.
Biologisch
Ook lieten alle partijen, op de SGP na, weten wel warme gevoelens te hebben bij de introductie van een fonds voor de Friese agrarische bedrijven die de stap naar biologisch willen maken. „Als er een fonds moet komen, dan ben je als provincie sturend bezig. Of dat werkt in ieder geval wel die indruk”, motiveerde SGP-voorman Haaije de Jong zijn tegenstem.
CDA’er Sander de Rouwe is het daar niet mee eens. „Er valt nog veel van bio te leren. Wat ons betreft wordt niet alles bio. De Friese landbouw krijgt vier sterren en wordt mondiaal gewaardeerd. Een fonds is een mooi middel, niet om ondernemers een bepaalde richting op te drukken maar om stimulerend te werken.”
Bij het debat waren dertien van de zestien partijen aanwezig. PVV, Forum voor Democratie en DENK maakten niet van de uitnodiging gebruik en schitterden daarom door afwezigheid. Tijdens het verkiezingsdebat werd ook gesproken over kleine windmolens en zonnepanelen.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ruth van Schriek