Verwarring bij exposanten over noordelijke landbouwbeurzen
„We hebben sinds de publicatie van de berichten heel veel reacties gehad”, zegt Willem Bierema van Fedecom, die de nieuwe beurs in Assen op poten zet: AgroTechniek Assen. „Als je de situatie vervolgens uitlegt aan de exposanten is het ook wel weer goed, maar het is toch een populatie van 180 exposanten en die moet je allemaal even keurig te woord staan.” Volgens Bierema is de verwarring ontstaan nadat Gerard Stamsnijder een bericht publiceerde, kort nadat Fedecom en partner Libéma Beurzen & Evenementen dat deden. „Het is bijzonder spijtig hoe dit is gegaan. Dat moeten we nu even recht draaien, maar het is pas maart dus daar hebben we nog een negen maanden de tijd voor. Er heerst geen verwarring over onze nieuwe beurs AgroTechniek Assen, die gaat gewoon georganiseerd worden.”
Geschil
Gerard Stamsnijder organiseerde de Landbouw Vakbeurs vanaf 1985 op verschillende plekken in Nederland en tussen 2008 en 2017 in de voormalige TT Hal Assen (tegenwoordig Expo Assen). In 2017 kreeg Stamsnijder door ‘een financieel geschil’ met mede-eigenaar van de hal, Libéma. „Ze hebben mij uit de BV gegooid en hebben de huur opgezegd. Maar de hal was voor de helft van mij en er is nooit een schriftelijk huurcontract geweest. De rechter heeft in kort geding gezegd dat ik per direct moest vertrekken. Niet vanwege de betaalachterstand, maar omdat er geen schriftelijk huurcontract was en ik dus op onjuiste grond in de hal verbleef. Terwijl ik sinds 2009 de exploitatie deed voor eigen rekening en risico en wel degelijk veel huur heb betaald.”
Op dat moment zijn Fedecom en de organisatie van de Landbouw Vakbeurs 2017 een overeenkomst aangegaan. „We hebben deze overeenkomst opgesteld, waarbij we een eenmalige licentie gaven aan Fedecom om de organisatie op zich te nemen”, stelt Stamsnijder. Ook Bierema dacht op dat moment dat het eenmalig zou zijn. „We dachten dat ze daarna weer tot een overeenstemming zouden komen, maar we hebben moeten constateren dat het geschil niet werd opgelost”, zegt Bierema.
Uiteindelijk heeft Libéma aan Fedecom gevraagd om de organisatie permanent op zich te nemen. „Leden van Fedecom vinden de beurslocatie in Assen een goede en hebben daar ook wel behoefte aan. Daarnaast wilde Libéma graag zaken met ons doen. Wij willen het graag zelf uitvoeren, want dan houden we de regie op ons beursconcept”, aldus Bierema. Fedecom organiseert ook de beurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen (FL).
Stamsnijder dacht in eerste instantie dat er binnen de samenwerking van Libéma en Fedecom ook een rol voor hem en zijn bedrijf was weggelegd. „Ze belden me op voor een gesprek en zeiden me toen ‘we gaan het doen, maar zonder jou’. Ik heb ze daar toen op aangesproken en gezegd dat als het op die manier moest, we heel snel voor het hekje zouden staan tijdens een kort geding”, vertelt Stamsnijder.
Kort geding
De nieuwe beurs en het concept daarvan zit Stamsnijder echter niet lekker. „Het is gewoon een letterlijke kopie van de Landbouw Vakbeurs Assen; de plek, de inrichting, de datum, alles is hetzelfde. Op hun website staan alleen maar foto’s van de Landbouw Vakbeurs. Vervolgens zeggen ze dat het een andere beurs is.” Hij wil daarom weer actie ondernemen. „Ik zou daar een kort geding voor kunnen aanspannen. We zijn bezig met de voorbereidingen.”
Ondertussen heeft Stamsnijder de naam Landbouw Vakbeurs in eigendom en mag hij daarmee dus doen wat hij wil, zoals een nieuwe beurs in MartiniPlaza in Groningen organiseren. „Ik wil proberen het concept van Landbouw Vakbeurs vast te houden, zoals we dat 35 jaar lang gedaan hebben. Een regionale beurs, waar de kracht van de regio eruit komt, met vooral melkvee en akkerbouw. De accommodatie is natuurlijk ander dan in Assen. Een voordeel is dat er meer ruimte is voor kleinschalige sessies. Maar voordat de mensen weer weten hoe het allemaal werkt, dat duurt even.”
Twee beurzen in twee maand tijd
Met beurzen in Groningen en Assen in twee maand tijd, kan het korte tijdsbestek en de kleine afstand nog wel eens voor problemen zorgen. „Daar is geen plek voor”, weet Bierema. „De markt is niet ineens twee keer zo groot, omdat er twee beurzen georganiseerd worden. Maar we verwachten niet dat wij daar veel last van krijgen.” Bierema heeft daar van tevoren al op ingespeeld. „We verwachten dat bijna iedereen blijft. Er zijn een aantal exposanten die zich misschien hebben ingeschreven toen het nog op oude manier op de site stond. Maar wij hebben voordat we publiceerden ook wel met de grote top 20 overlegd, waaronder de grote trekkermerken, die blijven allemaal in Assen.”
Maar Stamsnijder verwacht wel dat er een flink aantal exposanten naar Groningen zal verkassen. „Zeker, al is het alleen maar omdat ze in Assen geen plaats genoeg hebben”, zegt Stamsnijder. „Doordat Fedecom twintig grote leden enerzijds bevoordeelt, zal anderzijds een groep benadeeld worden.” Stamsnijder heeft voor de beurs in Groningen inmiddels dertig inschrijvingen binnen.
Het nieuwe beursconcept in Assen is volgens Bierema wezenlijk veranderd.. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de tent naast de hal. „Als we wat gaan indikken past het allemaal in één hal. De beurs in Assen wordt dus iets kleiner, maar wel inhoudelijker.” Zo gaat de beurs meer workshops en seminars organiseren en komt er een Smart Farming paviljoen. Daarnaast wordt de beurs een maand later georganiseerd, duurt de nieuwe beurstitel nu 3 dagen en zijn de deelnametarieven verlaagd.
AgroTechniek Assen wordt gehouden van 18 tot en met 20 december in Expo Assen. De Landbouw Vakbeurs vindt plaats van 21 tot en met 23 januari in MartiniPlaza in Groningen.