‘Tien procent Flevolandse grond op termijn uit productie’
Het rapport is, in opdracht van verschillende partijen, gemaakt door Wageningen Universiteit en Kadaster. Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende ontwikkelingen zijn, die gevolgen hebben voor het agrarisch grondgebruik in Flevoland. Het productieareaal wordt naar verwachting tien procent kleiner door stedelijke uitbreidingen, infrastructuur en het opwekken van zonne-energie. Het gaat om ruim zesduizend in 2025 en op langere termijn acht- tot negenduizend hectare. Bovendien is er een afname van agrarische gebruik door bodemdaling en klimaatverandering. Ook leidt het huidige intensieve bodemgebruik tot productieverliezen.
Kavelruil
De onderzoekers bevelen aan om in zes deelgebieden met alle betrokken partijen aan de slag te gaan met bijvoorbeeld kavelruil voor het verbeteren van de landbouwstructuur. De bodemdalingsgebieden Emmeloord Zuidwest en Almere Zuidoost krijgen specifieke aandacht. Er moet gekeken worden of gronden, die niet langer voor gangbare landbouw geschikt zijn, een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Gedacht wordt aan natuurinclusieve landbouw, natte teelten, maar ook het plaatsen van zonnepanelen. Als het wenselijk en mogelijk is moeten bedrijven naar andere gebieden in Flevoland worden verplaatst waar wel gangbare landbouw mogelijk blijft.
Doe-provincie
Gedeputeerde Jan de Reus toonde zich tevreden met het rapport. „Als we onder de grond kijken dan hebben we met bodemdaling en vernatting een probleem. Flevoland is een doe-provincie. Wij maken van een bedreiging een kans. Belangrijk is dat er nu niet allemaal kleine initiatieven ontstaan, maar dat er een integrale aanpak komt.” Ook staatssecretaris Knops roept op om vooral samen te werken. „Dit rapport helpt om de juiste keuze te maken. Als je kijkt naar meervoudig grondgebruik is Flevoland in potentie een prachtige proeftuin waar de landbouw met nieuwe methodes werkt. Innovaties die we vervolgens weer over de wereld kunnen exporteren.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Susan Rexwinkel