‘Peilproef Lauwersmeergebied goed doordacht’
Waterschappen werken, net als de Provinciale Staten, toe naar de verkiezingen op 20 maart. Voor boeren zijn de waterschapverkiezingen belangrijk. Veldpost legde de waterschaps- en politieke partijen de afgelopen weken stellingen voor over aan landbouw gerelateerde onderwerpen. De stellingen zijn verdeeld in de categorieën; kosten, bestuur, natuur versus landbouw, waterkwaliteit, blauwe diensten en bodemdaling. Een deel van de uitwerking staat in Veldpost van zaterdag 16 maart, de andere helft hieronder.
Dit artikel gaat over waterschap Fryslân.
Kosten
De stijging van waterschapsbelasting als gevolg van investeringen en beleidskeuzes moet volgens Water Natuurlijk gelijk zijn voor alle groepen. Volgens de partij heeft de categorie ongebouwd, waar ook boeren in vallen, meer profijt van de inrichting van het watersysteem dan de natuur. Het liefst ziet Water Natuurlijk dat het belastingsysteem is gebaseerd op het profijtbeginsel: de groep die het meest profijt heeft van maatregelen, betaalt het meest.
Interessant is dat de waterschapspartij Lagere Lasten Burger daar iets anders over denkt. Volgens de partij moeten de kosten in rekening worden gebracht bij hen die de kosten veroorzaken. Dat geldt volgens Lagere Lasten Burger ook voor natuurbeheerders.
Natuur versus landbouw
Water Natuurlijk geeft aan dat bij watertekorten boeren vooraan staan in de rij. Het liefst ziet de partij dat boeren meer samenwerken met de natuur in natuurinclusieve landbouw. Water Natuurlijk geeft aan dat dit betekent dat in de meeste gevallen de natuur leidend is voor peilbepaling. De partij wil dit in overleg doen met de agrarische sector. De partij ziet daarbij ook een aanpassing voor de landbouw aan klimaatverandering, dit houdt volgens Water Natuurlijk in dat waterschap en landbouw om moeten kunnen gaan met wateroverlast.
Lagere Lasten Burger legt de verantwoordelijkheid neer bij de boeren. Volgens de partij moeten boeren meer regelmogelijkheden krijgen waarmee ze, binnen de grenzen, de productiefactor water zelf kunnen beheren. Dit bespaart volgens de partij werk bij het waterschap en zorgt voor een verhoogde servicegraad aan boeren.
Waterkwaliteit
Water Natuurlijk vindt dat de effecten van maatregelen van de Kaderrichtlijn Water als natuurvriendelijke oevers en vispassages werpen vruchten af. De partij denkt dat er op het gebied van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer valt er nog het een en ander te doen, als de doelen gehaald moeten worden. Aanscherping van de normen om het Kaderrichtlijn Water is volgens Water Natuurlijk niet nodig, de partij ziet liever dat de maatregelen geïntensiveerd worden.
Lagere Lasten Burger ziet juist graag dat de ambities van de Kaderrichtlijn Water omlaag bijgesteld moeten worden. Volgens de partij zijn de maatregelen nu te ambitieus en kunnen er miljoenen euro’s worden bespaard als die ambities naar beneden gaan.
Bodemdaling
De partijen spraken zich ook uit over de bodemdaling in de veenweidegebieden in Fryslân. Daarover leest u meer in de Veldpost van 16 maart.
Peilproef Lauwersmeer
Wat betreft de peilproef in het Lauwersmeergebied zitten Water Natuurlijk en Lagere Lasten Burger niet op een lijn. Volgens Water natuurlijk is de peilproef in het Lauwersmeer van tevoren goed overdacht en onderzocht. Water Natuurlijk is van mening dat de proef uitvoering verdient, omdat het positieve invloed kan hebben op de waterhuishouding en biodiversiteit in het Lauwersmeergebied. Ons Water wijst de rietproef en peilverhoging in het Lauwersmeer af.