‘Opbrengsten maïsteelt veengrond zonder ploegen bijna gelijk aan opbrengsten gangbare teelt’
In 2017 en 2018 werden door Wageningen University & Research en onderzoeksinstituut Aequator veldproeven uitgevoerd met maïsteelt zonder ploegen op puur veen in het Friese veenweidegebied. Het onderzoek werd gedaan kader van de Feangreidefisy, welke onder andere is opgesteld door provincie Friesland. Met de visie wil de provincie veenoxidatie en bodemdaling in het veenweidegebied vertragen.
Kritische blik op maïs
Volgens de provincie is er tijdens het praktijkonderzoek niet kritisch gekeken naar maïs als gewas maar specifiek naar de grondbewerking. ‘Elke bewerking van grond veroorzaakt veenoxidatie en dus uitstoot van CO2. Zonder ploegen wordt de bodem minder verstoord’, stelt de provincie. ‘Maïs is een gewas dat efficiënter met grondwater en bodemvocht omgaat dan gras. Zo droogt maïs de veenbodem minder uit dan gras, behalve in extreem droge zomers. Daarnaast leidt maïs in het voederpakket tot minder uitstoot van de klimaatgassen methaan en ammoniak’.
Gelijke opbrengsten
Uit het praktijkonderzoek zijn een aantal resultaten naar voren gekomen. Zo stellen de onderzoekers dat maïsteelt zonder ploegen bijna gelijke opbrengsten en voederwaarden oplevert als gangbare maïsteelt op veen. Ook zou maïsteelt zonder ploegen resulteren in een betere draagkracht van de bodem en minder insporing bij het oogsten. Tot slot heeft maïs tijdens de teelt bij een gemiddelde zomer een gunstiger effect op de grondwaterstand en bodemvocht dan grasland, melden de onderzoekers.
Chemische middelen
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten wil het BOF demo’s met maïsteelt zonder ploegen bij minstens twintig boeren, verspreid over het veenweidegebied, opzetten. Daarnaast onderzoekt de provincie de mogelijkheden van het openen van een stimuleringsregeling voor investeringen in niet-kerende grondbewerking. Daarnaast start er een project ‘Verduurzaming van maïsteelt op veen’ waarbij alternatieven voor het gebruik van chemische middelen tijdens de teelt worden onderzocht. Tot slot start er ook nog een onderzoek naar de waarde van maïsland en grasland voor de biodiversiteit en naar hoe die te versterken is, aldus provincie Friesland.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Provincie Friesland