Subsidieplafond POP3-maatregel ‘Niet-productieve investeringen water’ omhoog
Na inventarisering van de ingediende aanvragen, lijkt de beschikbaar gestelde 1,9 miljoen euro mogelijk niet voldoende om ‘alle goede initiatieven te belonen met een subsidie’, zo meldt provincie Flevoland op haar site. De provincie stelt verder dat ‘de ervaring leert dat een deel van het POP3-geld wel via subsidies beschikbaar wordt gesteld, maar niet daadwerkelijk gedeclareerd en uitgekeerd wordt. Daardoor kan het voorkomen dat niet al het door Europa beschikbaar gestelde geld daadwerkelijk besteed wordt in Flevoland’.
GS wil deze, door hun genoemde ‘onderbesteding’, aanpakken door meer subsidiegeld beschikbaar te stellen dan dat er daadwerkelijk voor POP3 beschikbaar is. Waterschap Zuiderzeeland wil garant staan voor deze zogenoemde ‘overcommittering’ van 6,7 procent waardoor het beschikbare subsidiebedrag uitkomt op ongeveer 2,3 miljoen euro. Provincie Flevoland verwacht dat er door het ophogen van het subsidieplafond twee tot drie extra projecten gerealiseerd kunnen worden. De aanvragen moeten nog wel door het RVO getoetst worden aan de studievereisten.
Direct link met landbouw
De subsidie is bestemd voor initiatieven in het landelijk gebied die betrekking hebben op (her)inrichting, transformatie en beheer van het watersysteem ten behoeve van landbouw-, water- en klimaatdoelen. Onder ‘niet-productieve investeringen’ worden investeringen verstaan die geen aanmerkelijke stijging van waarde of rentabiliteit van een bedrijf tot gevolg hebben. Een vereiste is dat de investeringen altijd een directe link met de landbouw moeten hebben.
Helofytenfilters
Voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn het aanpassen van het watersysteem om bodemdaling in landbouwgebieden tegen te gaan, vernatting van gronden en het aanleggen en inrichten van natuurvriendelijke oevers. Ook het aanleggen van bufferzones langs watergangen en de aanleg van helofytenfilters (natuurlijke waterzuiveringssystemen) zijn voorbeelden van maatregelen waarvoor subsidie aangevraagd kon worden.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Flevoland