FAC en LTO Noord vragen 3 miljoen voor verbeteren biodiversiteit
In ‘Green Paper Flevoland’, dat onlangs werd aangeboden aan de partijvoorzitters van de provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland, beschrijven beide organisaties hoe ze de biodiversiteit willen stimuleren. Zo willen ze de huidige oppervlakte akker- en weidevogelbeheer verdubbelen. Het uitbreiden en versterken de bestaande vogelclusters moet een belangrijke impuls vormen voor weide- en akkervogels als kiekendief, veldleeuwerik en kievit. Verder willen beide instanties het areaal natuurgerichte vanggewassen, groenbemesters en ondiepe grondbewerking uitbreiden. Dit moet het bodemleven en de bovengrondse biodiversiteit bevorderen.
Natuurlijke plaagbestrijders
Een aantal maatregel vormt het bevorderen van de randen en stroken die functionele agrodiversiteit opleveren, zo valt in de Green Paper Flevoland te lezen. Dit moeten organismen die in het gewas fungeren als natuurlijke plaagbestrijders en/of bestuiver meer ruimte geven zich te ontwikkelen. Verder pleiten LTO Noord en FAC voor zachte overgangen tussen landbouwgebied, natuurgebied en openbare ruimte. Beide organisaties zien kansen voor natuurgericht beheer van bermen, dijken, waterlopen en oevers (al dan niet door boeren beheerd), waarmee belangrijke natuurwinst kan worden geboekt. Tot slot zouden boeren een grotere rol kunnen spelen in het beheer van natuurgebieden, al dan niet door opschaling van ‘groene grondbanken’ naar het model van de Stichting Natuurbedrijf Akkerwaard.
3 miljoen euro
De landbouw- en natuurorganisaties vragen aan de provincie- en waterschapsbesturen 50.000 euro op de plannen verder uit te werken. Voor het daadwerkelijk uitwerken van de plannen verwachten LTO Noord en FAC 3 miljoen euro nodig te hebben. Daarvan is de helft bestemd voor het verdubbelen van de oppervlakte akker- en weidevogelbeheer. De andere helft voor de overige 4 actiepunten.