‘Na jaren van afzien, is predicaat enorme waardering’
Eerste fokcentrum Fries roodbonte koeien in Haren

„We zijn er super blij mee, na jaren van hard werken en afzien, is dit echt een enorme waardering”, zegt Sandra Woldring. „We zien dit echt als een nieuw begin. Het predicaat zal ons kunnen helpen om onze verdere plannen met het bedrijf met 70 melkkoeien en nog 120 exemplaren vaarzen en pinken om te zetten in realiteit.”
Bezoek
De Woldring’s hebben het voornemen om een bezoekerscentrum te vestigen, een zogenaamde ‘Maak Mee boerderij’ waar geïnteresseerden welkom zijn om kennis te maken met de Fries roodbonte koe en de bedrijfsvoering. „We willen laten zien hoe we de koeien melken, mensen mogen ze aanraken en zien hoe wij de dieren voeren”, zegt Sandra Woldring.
Samen met andere bedrijven aan het Paterswoldesemeer zijn er ook plannen voor meer samenwerking. „Zo kunnen we bijvoorbeeld het vlees van onze koeien leveren aan restaurants, of nog meer een stopplaats zijn voor een wandelroute: 'Rondje Paterswoldsemeer en het Pieterpad'.”
Duurzaam product
Het boerenechtpaar heeft ondertussen de eerste gesprekken gevoerd in de zoektocht voor het bezoekerscentrum. „Er moet ruimte in voor educatie, vergaderen en kunst”, zegt Woldring. „Tevens zijn we in gesprek met een melkfabriek van wie ik de naam nog niet mag noemen om te komen tot meer authentieke zuivel. Onze melk (op jaarbasis 6,500 liter melk per koe) is van zeer goede kwaliteit met een hoge eiwit (4 procent)- en vetpercentage (5 procent). Het is een heel gezond duurzaam product uit de regio dat we beter willen verwaarden. We willen benadrukken dat we geen kunstmest gebruiken, onze dieren krijgen amper krachtvoer, maar krijgen voer van eigen land. Daarnaast gebruiken we onze eigen mest uit de stal voor ons eigen land. Onze fosfaatplafond gaat daarmee omlaag.”
Stal
Een nieuwe stal staat ook op het lijstje van wens van de Woldring’s. „Het is nog in een pril stadium, maar we willen nog duurzamer met een andere stalinrichting. Nu hebben we een 2xviergraads melkstal. Een modernere groter exemplaar staat op ons verlanglijstje. We weten in iedergeval zeker dat we geen melkrobots nemen. Het contact met de koeien staat voorop.”
Voor Sandra en Harald is de uitreiking een enorme opsteker na jaren van tegenslag. Zo kwamen ze in 2011 in de problemen door onverklaarbare dood en ziekte van koeien. Het bleek dat hun land in de polder Oosterland verontreinigd was met hoge waarden zink en mangaan. Na onderzoek van de dode dieren bleek dat hun lever vol zat met zware metalen. Het echtpaar verloor tientallen koeien en kreeg te maken met onvruchtbaarheid.
Fosfaatrechten
Deze tegenslag leidde tot nog meer tegenslag. Door de sterfte van de dieren hadden de Woldring’s op het moment van de peildatum in 2015 veel minder koeien dan ze oorspronkelijk hadden. Het aantal fosfaatrechten was zodoende minder dan het aantal waar ze recht op hadden. „In 2011 hadden we 320 koeien, op het moment van de peildatum hadden we er nog maar 200 over”, aldus Woldring.
Recentelijk oordeelde een rechter dat de familie een zogenaamd knelgeval is als het gaat om de strenge fosfaatregeling van het ministerie van landbouw. Het echtpaar kan er nu op rekenen dat ze de betaalde boetes over 2017 terugkrijgen.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ruth van Schriek, Agrio archief