Gemeenten en provincie Flevoland willen regionale korte voedselketen
Wat lokaal beschikbaar is, moet lokaal worden gebruik. Dat betoogde Ewout Suithoff, wethouder van Zeewolde. „Voor toekomstige generaties moet er nu alles aan worden gedaan om iedere vorm van voedselverspilling tegen te gaan. Alleen kan dit niet, dus het is hartstikke goed om hierin strategisch samen te werken met andere Flevolandse gemeenten,” aldus Suithoff. De gemeente wil veel energie steken in bewustwording om de producten van het omringende polderland op het bord van inwoners te krijgen.
Bekendheid
Wethouder Irene Korting van Dronten geeft aan dat ook herkenbaarheid een grote rol speelt. „We moeten de naamsbekendheid krijgen dat onze ondernemers alle hoeveelheden kunnen leveren.” Ook is het volgens de partijen nodig dat de hele regio samen optrekt om (wereldwijd) het unieke polderlandschap met haar variëteit aan producten zichtbaar te maken. ‘Gezamenlijk is er een sterk verhaal.’
Duurzaamheid
Voor de gemeente Lelystad is dit project goed inpasbaar in haar eigen ambities. „Het is één van de speerpunten in het Lelystadse uitvoeringsplan dat hoort bij ons Masterplan Duurzaamheid”, zegt wethouder Elly van Wageningen van Lelystad. „We merken dat er meer besef moet komen, juist ook bij kinderen, waar ons voedsel vandaan komt en dat we er zorgvuldiger mee om moeten gaan. Het is belangrijk samen na te denken hoe we onze ernstige voedselverspilling kunnen tegengaan maar ook hoe we meer voedsel in onze eigen regio kunnen verwerken. Nu wordt het op verschillende plekken in de wereld bewerkt voor het weer bij ons terug komt.”
In een volgende bijeenkomst wordt door de verschillende partijen besproken wat er nodig is om deze ambities te kunnen bereiken.